Sute de botoșăneni au luat cu asalt Agenția pentru Protecţia Mediului pentru a depune solicitări la programul Casa Verde. Aceștia își doresc să renunțe la sistemul centralizat de încălzire sau la centralele termice și să apeleze la instalarea panourilor solare sau a pompelor de căldură. Celor care aleg aceste metode, Ministerul Mediului le întinde o mână de ajutor prin programul Casa Verde care le asigură o decontare între 6-8.000 de lei ce reprezintă o parte din cheltuielile cu achiziționarea și montarea unor astfel de instalații în funcție de tipul lor.
Avalanșă de cereri la sediul instituţiei botoşănene. Aproape 500 de botoșăneni au depus în doar șase săptămâni dosare pentru obținerea unei finanțări prin Programul Casa Verde, cu o sută mai multe față de anul trecut când în șase luni au fost înregistrate circa 370 de cereri. După evaluarea acestora au fost aprobate circa 270, restul fiind retrase sau respinse pe motiv că nu au făcut dovada montării instalațiilor ecologice. ”
Din totalul dosarelor depuse 54% au fost pentru mediul urban – Botoșani, Dorohoi, Darabani, Săveni, Flămânzi, Bucecea, și 46% pentru mediul rural”, a declarat
Dana Elena Boariu, director APM. Dacă în 2010, suma alocată pentru a acoperi o parte toate cheltuielile celor care au depus dosare a fost de 2,3 milioane de lei, anul acesta suma solicitată a fost de aproape 2,9 milioane de lei și depășește bugetul alocat cu aproape 800.000 de lei.
Scopul programului este de a influența cetățenii să achiziționeze instalații ecologice pentru a reduce gradul de poluare cauzat de arderea lemnului sau a combustibililor folosit pentru încălzire și obținerea apei calde. Astfel, Ministerul Mediului face o selecție prin intermediul Agenției de Protecție a Mediului între botoșănenii care își doresc să își monteze panouri solare sau pompe de căldură, pentru ca mai apoi să le deconteze o parte din cheltuieli.
(E.Ş.)