Chiar dacă în ultima perioadă în județul Botoșani valul sinuciderilor și a tentativelor de anulare a existenței, au început să se domolească, asta nu poate șterge însă din istoria orașului tragediile care s-au ținut lanț la începutul acestui an. Au fost zeci de sinucideri în rândul tinerilor și tot atâtea încercări de încheiere a vieții, terminate la spital. Îngrijorător este faptul că, potrivit medicilor din domeniul psihiatric, numărul oamenilor care nu mai vor să trăiască este în creștere.
Poate mulți dintre noi ne-am întrebat măcar o dată ce este în mintea unui astfel de om, unei astfel de persoane, care nu mai vrea să trăiască și recurge la acte de sinucidere pe care le vedem doar în filme și sunt atât de brutale încât ți se face pielea de gâină numai când te gândești. Din punct de vedere psihiatric există o explicație, iar medicul Nicolae Vlad, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Botoșani ne-a explicat, în detaliu, care este diferența dintre o sinucidere dusă la bun sfârșit, o tentativă de sinucidere și nu în ultimul rând, care sunt indiciile esențiale lăsate în urma unui act.
”Suicidul realizat este atunci când o persoană își anulează existența în mod voit, deci este un act voluntar. Când, însă, are o problemă existențială și ar dori ca cei din jur să știe că el are o problemă, atunci recurge la tentativă, tentativa nefiind un act care să ducă într-un sfârșit la anularea existenței, ci mai degrabă un strigăt de ajutor ca, cei din jur să înțeleagă și să-i vină în ajutor. De aceea la fiecare sinucidere realizată sunt cel puțin zece tentative sinucidere”, spune pentru început medicul psihiatru, care adaugă că de regulă tentativa de sinucidere este specifică vârstelor tinere, în special sexului feminin. În timp ce suicidul realizat este specific vârstei înaintate și anume a sexului masculin.
Potrivit cadrului medical, la tentativa de sinucidere se recurge la mijloace mai blânde cum ar fi, de pildă, ingestia de substanțe toxice de medicamente, utilizarea gazului sau gesturi care lasă să se întrevadă că o dorință de viață mai există la individul respectiv.
”Dacă te duci la o astfel de persoană, o să găsești un flacon căzut, vezi Doamne din întâmplare, dar în realitate ea l-a lăsat să cadă ca să știi că a luat totuși niște pastile. Dacă etanșează ferestrele ca să dea drumul la gaz, uită să astupe și gaura de la cheie, adică lasă niște posibilități ca să nu moară totuși. Aceste modalități mai blânde trebuie să ne dea nouă de înțeles că omul nu chiar vrea să moară, mai degrabă el are nevoie de ajutor, are o problemă”, mai spune doctorul.
Metoda de sinucidere care se află pe primul loc și este cea mai des întâlnită în rândul botoșănenilor este ștrangularea, o metodă cumplită de trecerea în neființă.
”În suicidul realizat se folosesc mijloace dure, spânzurătoarea este pe primul loc, ștrangularea. Peste 98% din aceste persoane se sinucid prin ștrangulare, apoi mai este defenestrarea, aruncarea de la fereastră, aruncarea în fața unui vehicul în mers, mașină, tren sau împușcare. Astea sunt cazuri mai puține dar totuși sunt mijloace dure”, spun Nicolae Vlad.
O statistică realizată la nivelul județului Botoșani, arată că procentul de creștere a sinuciderilor, din păcate, a crescut.
”Eu am făcut o statistică în 1995 și procentul de sinucidererealizat la noi în județ era de 10,4 la suta de mii de locuitori, acum vreo trei ani am făcut o reevaluare și revăzând datele statistice, inclusiv de la Institutul Național ”Mina Minovici”, procentul este 14,4 la suta de mii de locuitori. Dacă facem un calcul, raportându-ne la numărul de locuitori, ar da cam 70, 71 de subiecți care se sinucid pe an, deci cifra a crescut de la 10, 4, la 14, 4%”, explică cadrul medical din domeniul psihiatric.
Se pare că toate aceste gânduri negre sunt ”întreținute” de condițiile economico-sociale, lipsa locurilor de muncă, familii dezbinate, dezorganizate și nu în ultimul rând divorțiabilitatea, care este în creștere.
”Se poate veni în ajutor de exemplu când o persoane are mai multe tentative sunt niște factori de predictibilitat. Persoanele care au mai multe tentative de sinucidere chiar dacă sunt blânde, trebuie să suspectăm că o va și face la un moment dat. Cei care vorbesc mult despre această modalitate de a-și anula exista, întâi amenință, nu prea ar vrea să o facă dar într-un sfârșit trebuie să ne așteptăm că o va și face”, a mai spus doctorul Vlad.
Cadrul medical a făcut cunoscute acele cazuri de morți stupide, accidentale, atunci când un alcoolic cu mintea furată, confundă sticla de băutură, cu cea de otravă sau are impresia că este urmărit și sare de la etaj.
”Sunt unele cazuri în care unii confundă substanțele, alcoolicii care pitesc băutura prin locuri diferite în casă, ei uitând unde au pus sticla, dau peste una unde este otravă de șobolani, și ei mor practic accidental, nu s-au sinucis. Ei de obicei ascund băutura, otrăvurile tot așa le ascund. Dau repede peste gât sticla și pot muri prin otrăvire. Un alcoolic care este la etajul nu știu care, intră în delir alcoolic, el fuge de urmăritorii lui”, a spus în încheiere Nicolae Vlad.
Botoșăneancă celebră ajunsă pe patul de spital în toiul nopții
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
OFICIAL: Alexandru Cîmpanu a semnat cu FC Botoșani - Bine ai revenit acasă!
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile