O lege neclară provoacă mari confuzii în sistemul sanitar, iar românii riscă să se trezească într-o situaţie nouă si total inconfortabilă.
Botosanenii care se accidenteaza singuri daca merg cu bicicleta sau cu masina risca sa plateasca spitalizarea chiar daca sunt asigurati.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova a inceput deja executarea unora dintre pacienti. Oamenii sunt disperati, pentru ca s-au trezit cu somatii de plata acasa sau chiar cu citatii la procese. Sumele nu sunt de neglijat Stefan Anghel, in varsta de 64 de ani, din Craiova este bun de plata, dupa ce in vara anului trecut a avut un accident. Omul mergea cu bicicleta cand la un moment dat i s- a facut rau din cauza caldurii si a cazut intr un sant.
A ajuns la spital cu mai multe coaste rupte si a fost internat o saptamana la neurochirurgie. Cateva luni mai tarziu a primit o instiintare potrivit careia trebuie sa plateasca 1.400 de lei cheltuieli de spitalizare. Atat e toata pensia omului.
Stefan Anghel - victima accident: “Aceasta este bicicleta cu care am cazut, este intacta, nu m-a lovit nimeni, pur si simplu mi s-a facut rau.”
Stefan Anghel - victima accident: "Am stat o saptamana in spital, mi-am platit si medicamentele.(...) dupa 2-3 luni mi-a venit acasa hartia, nu mi se pare corecta aceasta lege (...) Nu dau niciun ban, banii mei, munca mea unde este?!”
Spitalul judetean din Craiova vrea sa recupereze acesti bani de la pacient dupa ce Casa de asigurarie de sanatate a respins decontarea spitalizarii invocand legea privind reforma in domeniul sanatatii, 95 din 2006 care spune ca “persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane , precum si daune sanatatii propriei persoane , din culpa ...au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentind cheltuilele efective ocazionate de asistenta medicala acordata.”
Bogdan Fanuta, director SCJU Craiova: ”Accidentarea in toate conditiile in care este facuta din culpa proprie, adica ai cazut cu bicicleta, ca ai dat cu masina in pom, pod orice autovatamare respectiv fracturi, traumatisme trebuie recuperata pentru toate banii trebuie recuperati de la persoana..."
Astfel cazul batranului este considerat accident rutier.
Paula Anghel, sotia victimei: “Mi s-a facut rau cand am auzit. Nu mi se pare corecta. Este asigurat, a dat si cardul de sanatate, a dat cuponul. Nu i-a spus nimeni nimic.”
Legea din punctul de vedere al directorilor de spitale este interpretabila. Sunt o multime de situatii in care pacientii se ranesc singuri si carora cei de la spital nu stiu daca le vor cere sau nu bani.
Bogdan Fanuta, director SCJU Craiova: “Daca eu merg acum pe strada si imi rup piciorul este autoaccident.. Daca e din vina dumneavoastra. Nu se spune in acest moment despre accidente casnice sau pe drumurile publice...”
5.000 astfel de dosare sunt in lucru numai la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova. Casa nationala de asigurari nu deconteaza tratamentele medicale pentru persoanele care s-au accidentat singure in urmatoarele situatii: accidente rutiere, accident de munca, boli profesionale sau daca nu au asigurare de sanatate
Razvan Socoteanu, avocat: “Instanta are obligatia sa verifice culpa persoanei respective si numai instanta poate decide daca a fost autoaccidentare intentionata sau benevola sau pur si simplu intamplatoare fara sa implice o culpa a persoanei."
De cele mai multe ori, pacientii refuza sa plateasca datoriile si numai cu ajutorul executorului judecatoresc, spitalele isi recupereaza banii. (Sursa: Pro Tv)
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024