Conducerea Spitalului Județean Botoșani trage un semnal de alarmă cu privire la educația medicală precară în rândul populației.
Secția de Chirurgie din cadrul „Mavromati” se confruntă tot mai des cu cazuri foarte grave, pacienți care se prezintă în sala de operații cu boli în faza terminală.
„Avem un mare deficit cu educația sanitară în cadrul județului Botoșani. Sunt pacienți cu hernii, una este să operezi una la rece, când poți să rezolvi și alta este să vină când nu se mai poate interveni. De exemplu, aseară am avut o pacientă cu hernie strangulată cu ansă aproape necrotică, la limită, ar fi trebuit să tai o bucată de maț, în condițiile în care e pusă în pericol și viața”, a declarat dr. Silvia Țighiliu, șef Secție de Chirurgie Generală.
Medicul blamează lipsa de cunoștințe medicale a pacienților, care au o teamă nejustificată de actul medical, îndeosebi de intervențiile „cu bisturiu”.
„Este o frică nejustificată de actul medical, mai ales la persoanele în vârstă. Vorba tradițională, «dar sunt prea bătrân». În condițiile actuale, anestezicele și medicii anesteziști asigură un confort anestezic foarte bun, încât nu ar trebui să mai existe acest termen. Am operat și la 95 de ani și la 100 de ani și nu au fost probleme”, a adăugat șeful Chirurgiei.
Totodată, cadrul medical atrage atenția și asupra dificultății intervenției chirurgicale, atunci când aceasta trebuie să fie efectuată pe pacienți care se prezintă în ultima fază.
„Avem o pacientă pe care urmează să o operez cu eventrație strangulată care stă acasă de patru zile. Nu mai există nicăieri în lume cazuri din astea! Sunt niște cazuri în urgențe foarte grave, extrem de grave. Trebuie să salvăm niște oameni care ajung la limita supraviețuirii și reușim lucrul acesta, dar cu niște costuri enorm de mari. Pe când, dacă s-ar face un pic de profilaxie, lucrurile ar merge mult mai bine și din punctul de vedere al pacientului, și din punctul de vedere al medicului, dar și al costului societății. Până la urmă noi plătim pentru asta”, a conchis Silvia Țighiliu.
Șeful Secției de Chirurgie Generală a îndemnat pacienții suferinzi să se prezinte la medic înainte ca afecțiunile să fie încadrate la categoria de „urgențe”, când, în unele cazuri, poate fi prea târziu.
CITEȘTE:
Tot mai bolnavi : Ploaie de accidente vasculare la spital, ajung și tineri de 19 ani
Tedi a fost dus de polițiști în mai multe clase cu elevi bobocei din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Comisii săptămânale cu medici din Botoșani și Iași pentru botoșănenii bolnavi de cancer - VIDEO
Ramona Lupu
Jan 22, 2025
Un tânăr fotbalist refuzat de Botoșani a ajuns talismanul lui Șumudică
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Polițiștii botoșăneni au dat de un șofer petrecăreț în timpul unui control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile