Ministrul Mediului, László Borbély, a premiat miercuri centrele urbane câştigătoare a ediţiei din 2011 a competiţiei ”Capitala Verde a României”, în cadrul unei gale care a avut loc la Palatul Parlamentului. Printre acestea se regăseşte şi municipiul Botoşani. Organizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor cu susţinerea Tuborg România, competiţia a avut trei câştigători, câte unul pentru fiecare din cele trei categorii de înscriere: Sinaia – la categoria sub 50.000 locuitori, Botoşani – la categoria între 50.001 şi 199.999 locuitori şi Oradea – la categoria peste 200.000 locuitori.
Botoşani a devansat Suceava
Dintre cele trei, municipiul Oradea a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu şi a fost desemnat „Capitala Verde a României».
"Proiectul Capitala Verde a Românieia avut susţinerea noastră încă din momentul lansării pentru că este o campanie importantă care militează pentru protecţia mediului, care oferă un exemplu de bune practici în rândul autorităţilor locale şi al cetăţenilor, în general. Anul acesta, Oradea a fost oraşul care ne-a convins ca merită titlul de“Capitala Verde a României” şi recunoaşterea naţională a eforturilor de îmbunătăţire a condiţiilor de mediu şi implicit de viaţă ale comunităţii, prin aplicarea unor planuri care urmăresc o dezvoltare urbană durabilă. Un astfel de titlu nu este de neglijat pentru că va atrage turişti, iar oraşul Capitală Verde a României, nu are decât de câştigat”, a declarat
ministrul László Borbély. Cel mai verde oraş al României a fost ales dintre 13 oraşe care s-au înscris în competiţie între 25 mai şi 20 decembrie 2011: Alexandria, Sinaia (categoria I), Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Suceava, Bistriţa (categoria II), Timişoara, Cluj-Napoca, Brăila, Sectorul 2 din Bucureşti, Oradea şi Braşov (categoria III).
De la emisii de gaze cu efect de seră la strategia locală de mediu
Dosarele de candidatură depuse de autorităţile locale au furnizat informaţii despre contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transportul local, zonele urbane verzi, infrastructura de reciclare şi colectare selectivă, consumul de apă, precum şi despre strategia locală de mediu a oraşului, proiectele de mediu derulate în 2011, planurile şi obiectivele de viitor. De asemenea, dosarele au inclus o poveste a oraşului – în care au fost descrise punctele forte ce îl recomandă pentru a fi ”Capitala verde a României” – şi un plan de comunicare în care Primăria a detaliat acţiunile pe care le poate dezvolta în anul 2012 în vederea susţinerii şi sărbătoririi oraşului dacă va fi desemnat câştigător.
Iniţiativa naţională “Capitala Verde a României” a luat naştere în 2010, având drept scop conştientizarea importanţei implicării comunităţii în proiectele de mediu alături de autorităţile locale. Din juriul care a stabilit câştigătorii au făcut parte 10 specialişti, reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai companiei URBB – Tuborg Romania şi ai agenţiei Promotion.
CITEŞTE ŞI:
Botoşani candidează la "Capitala Verde a României"