Anul acesta, așa cum a anunțat Ministerul Educației, „rata notelor peste 8 obţinute de candidaţii care au susţinut proba scrisă a examenului naţional de definitivare în învăţământul preuniversitar (sesiunea 2016) este de 66,25%, superioară cu 20 de procente celei de anul trecut (46,23%).”
În dreptul rezultatelor pozitive, dintre județele Moldovei, au fost amintite două: Iași, cu un procent de promovare, înainte de contestații, de 76,8% (locul al II-lea pe țară) și Botoșani, cu 70,3% (locul al VII-lea, la nivel național). Totuși, de evidențiat ar fi și acei dascăli care, în primii ani la catedră, și-au dorit definitivarea în învățământ și au obținut-o cu nota maximă.
Bacău: Singura persoană care a obținut nota 10 la examenul de definitivat este Raluca Olaru, profesoară de matematică la Liceul Tehnologic Onești. În județul Bacău, au fost 279 de candidați, însă doar 222 de lucrări au fost notate deoarece mai mulți profesori au ales să se retragă din timpul examenului. Procentul de promovare este de 69,8 %.
Botoșani: Religia ortodoxă este disciplina la care doi profesori au scos nota maximă. Este vorba despre Alexandru Baciu, de la Școala Gimnazială Nr.1 Albești și Elena Calinic, de la Școala Gimnazială ”Ioan Murariu” din Cristinești. La examen au participat 224 de candidaţi, iar procentul de promovare este 70,3 %.
Iași: S-au înregistrat 3 note de 10. Două dintre ele, la specialitatea Psihopedagogie specială, prin: Petronela Girdea, de la Școala Gimnazială Specială ”Constantin Păunescu” Iași și Adriana-Iuliana Vermeșanu, de la Școala Gimnazială Specială Pașcani. A treia notă de 10 a venit de la prof. Mihaela Brîndușa Tudose, de la Liceul Tehnologic Agricol ”Mihail Kogălniceanu” Miroslava – specializarea Economic – administrativ - poştă. Înainte de contestaţii, în judeţul Iaşi, procentajul notelor peste 8 la examenul de definitivat este de 76,75%.
Neamț: Nu a fost înregistrată nicio notă de 10. Procent de promovare de 68,9 %.
Suceava: Inspectoratul Școlar Județean Suceava i-a felicitat pe cei doi candidați suceveni care au obținut nota 10 la proba scrisă a examenului de definitivat: prof. Alina Andreea Ursu Andronic – Educație muzicală specializată și prof. Ioana Luciana Pungă – Fizică. Au fost prezenți la proba scrisă 239 de profesori, iar procentul de promovabilitate la nivelul județului Suceava este de 62,34% – cel mai slab procent înregistrat în județele din zona Moldovei.
Vaslui: La categoria „dascăli de 10” nu au lipsit nici profesorii vasluieni. Nu mai puțin de 3 au obținut nota perfectă. Aceștia sunt: profesoara de matematică Daniela Mihaela Mardare, de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Iorga” din Negrești, prof. Andurnafia Stan – specializarea Alimentație publică – de la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” din Bârlad și Andreea Rogojină – specializarea Turism și servicii – de la Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” din Bârlad. Procentul de promovabilitate la nivelul județului Suceava este de 62,4%.
Definitivatul este un examen care trebuie susținut de cadrele didactice in cel mult trei sesiuni. Daca nu este promovat, profesorii în cauză pot lucra în sistemul de educație, dar numai pe perioadă determinată.
(Sursa – ZCH News)
Șofer de 68 de ani AMENDAT la Botoșani: Polițiștii l-au lăsat fără „marfă”
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024