Botoşani ocupă, alături de alte judeţe, un neferict loc patru într-un clasament al numărului de salariaţi raportat la cel al pensionarilor. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), Botoşani are 77.124 de pensionari şi numai 51.450 de angajaţi. Rezultă astfel un raport de 1,5 vîrstnici la un singur salariat, care situează judeţul pe primele poziţii din ţară.
Judeţele săraci produc mulţi pensionari
În două din trei judeţe ale ţării, numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al angajaţilor, iar Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi ţin capul de afiş. Din această cauză contribuţiile sociale sunt mari. De două ori mai mulţi pensionari decât salariaţi - aceasta este situaţia în Giurgiu şi Teleorman. Cele două judeţe se află în fruntea unui clasament întocmit pe baza datelor INS privind numărul de pensionari raportat la cel al angajaţilor, valabile la sfârşitul lunii iunie. O situaţie uşor mai bună se înregistrează în Călăraşi, Dâmboviţa, Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ şi Olt, unde la fiecare trei pensionari există doar câte doi angajaţi. Judeţele unde raportul este în defavoarea salariaţilor sunt cele "din mediile dezafectate, unde au avut loc concedieri masive pentru care s-a găsit ca soluţie pensionarea anticipată", explică Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale a Industriei, Serviciilor şi Comerţului. Astfel, potrivit lui, cele mai grave situaţii sunt acolo unde situaţia economică este dintre cele mai slabe.
Zonele mai dezvoltate au mai puţini pensionari
Cei mai mulţi salariaţi faţă de numărul de pensionari sunt în municipiul Bucureşti: şase pensionari la zece angajaţi. Capitala este urmată de judeţele Ilfov, Timiş şi Constanţa, unde la zece salariaţi sunt şapte pensionari. După acestea se situează Clujul (opt pensionari la zece salariaţi), Braşovul, Sibiul, Aradul şi Covasna, cu nouă pensionari la fiecare zece lucrători. Aceste zone ale ţării sunt exact cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. De exemplu, aproape un sfert din firmele mici şi mijlocii din România sunt concentrate în zona Bucureşti-Ilfov, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor 2010. Circa 5% dintre IMM-uri sunt în Cluj, 4,3% în judeţul Timiş, iar 4,1% în Constanţa. La polul opus, în Giurgiu sunt numai 0,73% din numărul total de IMM-uri, iar în Ialomiţa 0,74%.
La finele lunii iunie, în România erau înregistraţi 4,75 milioane de pensionari şi 4,68 milioane de salariaţi, conform datelor INS.
Elisabeta Lipă a revenit pe o funcție de președinte: Nu se pune problema de incompatibilitate
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Donează pentru Laura, o fetiță care luptă să trăiască: Mai avem încă un an de urmat acest tratament
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Alertă de FRAUDĂ online: Escrocii se folosesc de numele firmelor de curierat ca să FURE bani
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
SINGURELE vouchere de la stat care nu s-au tăiat în 2025: CINE sunt beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Ministrul Rafila, explicații despre un virus care afectează mai ales copiii
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile