Una dintre problemele din sistemul de urgenţă este supraîncărcarea camerelor de gardă.
Conform datelor furnizate de Colegiul Medicilor din România privind distribuţia medicilor de urgenţă în ţară, în fruntea clasamentului, cu cei mai mulți medici de urgență, se află Bucureştiul (227), Dolj (68), Clujul (82), Iaşul (66), Timişul (65). Există însă judeţe care numără doar câţiva medici de urgenţă, printre care Buzău sau Ilfov (5), Călăraşi (4), Covasna și Tulcea (6), Giurgiu (4).
Județul Botoșani numără, potrivit datelor oficiale, 11 medici de urgență. Spre comparație, în Moldova situația este următoarea: Iași (66), Neamț (23), Suceava și Bacău (17), Vaslui (12).
Prof. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor România, spune că în acest domeniu situaţia nu este chiar atât de gravă faţă de alte domenii, că există specialişti, dar că aceştia sunt distribuiţi cel mai mult în centrele universitare. Una dintre problemele din sistemul de urgenţă este supraîncărcarea camerelor de gardă, spune medicul.
„Situaţia în medicina de urgenţă oarecum nu este atât de dramatică faţă de alte domenii. La ora actuală avem 1112 medici de urgenţă, dar pe lângă ei mai avem medici de familie care au trecut printr-un modul de competenţă care le dă posibilitatea să facă asistenţă pe salvare, este un modul de asistenţă prespitalicească, şi de asemenea mai avem medici de familie care au încă un modul în plus numit modul de asistenţă spitalicească. Peste 50 la sută dintre medicii de urgenţă sunt concentraţi în zonele universitare. Sunt judeţe cu un număr redus de medici. Dar activitatea lor e oarecum compensată cu ajutorul medicilor de familie. Există o idee destul de bună, fluxul de lucru, clasificarea pe cod verde, galben, roşu. Codul roşu este urgenţă majoră şi necesită obligatoriu intervenţia medicului urgentist. Codul galben şi verde înseamnă urgenţă mai puţin urgenţă...şi acolo se poate apela la medicul de familie cu competenţă”, a spus prof. Daniel Coriu.
Unităţile de primiri urgenţe sunt supraaglomerate, afirmă Prof. Coriu. În acest sens, este nevoie de stabilirea unui parcurs clar al pacienţilor în sistem, care să respecte reguli clare. Centrele de permanenţă ar fi o bună soluţie, spune medicul, pentru că ar putea prelua o mare parte din pacienţii care ajung la urgenţă deşi nu acolo trebuie să găsească rezolvare pentru problemele lor de sănătate, dacă acestea nu sunt majore.
„Salarizarea este destul de bună, cred că principala problemă este gradul de încărcare a acestor medici, suprasolicitarea lor, cred că o soluţie de care s-a tot vorbit este crearea centrelor de permanenţă. Care să funcţioneze practic în paralel, pot să fie într-o clădire vecină, urgenţele minore pot fi rezolvate în aceste centre de permanenţă”, a explicat pentru News.ro preşedintele Colegiului Medicilor din România.
ACUM: Liderii PSD încep oficial campania electorală cu „vedetele” scoase în față – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Nov 01, 2024
Un botoșănean internat la ATI are nevoie de sânge: Cineva poate face o faptă bună
Oana Sava
Nov 01, 2024
Postul „blestemat” de la spital: Al doilea concurs RATAT după ce candidații au luat 1 și 2
Oana Sava
Nov 01, 2024