Dacă alte județe, mai ales cele din vest continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat, în nord – estul țării încă există oameni pentru care nu există soluții pentru nevoi primare.
Mii de botoșăneni nu sunt conectați la vreo rețea de apă. Situația este una complicată mai ales pentru oamenii care trăiesc în partea de sud a județului Botoșani și pentru care încă nu au fost găsite soluții pentru a beneficia de apă curentă.
Trei exemple au fost enumerate de George Popescu, primarul comunei Sulița care a fost prezent la Botoșăneanul TV.
Și care a arătat că viitorul nu aduce speranță pentru oameni nici măcar în an electoral.
George Popescu, primarul comunei Sulița
„Contextul actual ne va aduce la a pierde apa și din fântânile existente. La Blândești probabil asta este problema, nu sunt fântâni. Din cauza secetei, o groază de acumulări de apă, dau exemplu, de pe dealuri, care deserveau animalele, au secat. În ultimii ani, au secat. Fântânile de la an la an seacă. Oamenii investesc de la an la an din ce în ce mai mulți bani să-și facă fântâni mai adânci, mai costisitoare și se întâmplă același lucru, apa dispare. O ai un an, al doilea an nu o mai ai”,
Județul Botoșani are nevoie de proiecte mari de infrastructură de zeci de milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă. Și de canalizare, evident.
Bani de care primăriile comunale este clar că nu dispun, aceste atribuții întrând mai degrabă în sarcina Consiliului Județean.
La Sulița, spre exemplu, există rețea în comună dar nicio conductă pentru branșarea oamenilor. Iar de acest lucru ar fi trebuit să se preocupe exact Consiliul Județean: „Noi avem rețele îngropate, cu aviz de la Apele Române în ideea că proiectul Consiliului Județean va veni. Și el nu vine, de ani de zile”.
Singura magistrală existentă care ajunge până la Flămânzi este deja supraaglomerată iar vara efectiv apa nu mai ajunge la consumatorii din acest oraș. Iar branșarea unora noi ar însemna avarii mai frecvente dar și un debit mult mai scăzut.
George Popescu, primarul comunei Sulița
„Primarul de Flămânzi a ieșit în grevă la Prefectură și Consiliul Județean acum un an de zile. Suntem multe comune în situația asta, probabil unii nu vor sau nu au voie să se plângă de situația asta. Toate comunele din jurul nostru, Blândești, Lunca și noi Sulița suntem o enclavă acolo. Toate celelalte comune au o sursă de apă, ori de la Prut ori de la Siret, insuficientă și la ei, dar măcar au ceva”,
Tânărul care conduce Primăria Sulița susține că are o serie de informații prin care ar urma să fie trase la răspundere acele persoane care nu și-au îndeplinit atribuțiunile de serviciu, în condițiile în care comunele au făcut investiții pentru rețele de apă, dar nu există magistrală pentru a fi conectate.
George Popescu, primarul comunei Sulița
„Am semnale că în următoarea perioadă nu vor mai putea evita subiectul acesta, pentru că s-au dat avize și o mulțime de comune au făcut investiții în rețele, au îngropat țevi efectiv, au făcut recepții și nu curge apă pe acolo. Și cineva probabil va întreba la un moment dat de ce 20 – 30 – 50 de localități au investiții de milioane de euro făcute și care stau îngropate”
Problemă cu apa este și pentru școlile din Sulița unde elevii sunt nevoiți să vină cu apă cumpărată de părinți: „norocul nostru este că școala nu funcționează pe perioada verii când este mai greu” a continuat George Popescu, tânărul care candidează pentru un nou mandat de primar la Sulița și care a conștientizat importanța apei în comunitatea sa: „Dle primar, dacă aduci apă la Sulița, rămâi pe viață primar aici. doar pentru că ducem o chestie care este firească și pe care oamenii nu o au”.
Discuția a avut loc în intervalul 14:49 – 30:06 în linkul de mai jos
Un botoșănean a dat foc la casa în care locuiau soția și copiii săi: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
ACUM: Omul de la municipiu susținut de primar pentru Parlament, LIVE la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Vouchere de alimente 2024: CÂND se încarcă cardurile sociale cu ultima tranșă din acest an
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024