(P) Bucovina este renumită pentru peisajele minunate, vestigiile arhitecturale, cazările primitoare și gastronomia de invidiat. Indiferent de preferințe, nu ezitați să încercați fiecare preparat pregătit cu drag și atenție în restaurantele din zonă. Întregul periplu va fi în acest fel completat cum nu se poate mai bine, cu gusturi și arome irezistibile. Iată care sunt câteva dintre cele mai populare feluri de mâncare pe care, dacă încă nu le-ați încercat, sigur trebuie să o faceți cât mai repede.
Păstrăvul
Deja celebrul pește cu piele frumos colorată și puține oase nu este faimos fără un motiv bine întemeiat: este delicios. Partea și mai interesantă este că putem alege pastrav la cuptor, la grătar, în tigaie, cu sos, afumat și împachetat în cetină de brad. Oricare ar fi alegerea, carnea gustoasă este versatilă și se pliază cam pentru orice tip de gătire - deși localnicilor le cam este milă să îl pună în ciorbă, de exemplu. Bineînțeles că peștele se potrivește perfect alături de un mujdei de usturoi și o mămăligă aburindă.
Rar găsești, pe meleagurile bucovinene, o nuntă la care să nu se servească sarmale. Și, cu siguranță, când ajungi în zonă nu ai vrea să ratezi gustul autentic și aromat de carne tocată învelită în frunză de varză murată. Rețetele au de cele mai multe ori un ingredient aproape secret, care nu este împărtășit publicului larg și care oferă vestita savoare a acestui preparat. Sarmale se pot face și cu alte frunze, de exemplu, cu frunze de viță de vie sau de sfeclă și pot fi adaptate și la rețete de post, unde carnea este de cele mai multe ori înlocuită cu ciuperci culese din pădurile din apropiere.
Brevetată și inventată, cum îi spune și numele, în localitatea Suceveană Rădăuți, ciorba cremoasă și de culoare galben-aurie face deliciul împătimiților gusturilor de odinioară. Competiția clasică se dă între ciorba rădăuțeană și ciorba de burtă, iar în meniurile restaurantelor, de cele mai multe ori, le găsiți pe ambele. Se recomandă servirea responsabilă, deoarece este destul de consistentă, cu multă smântână și ardei iute.
Împătimiții bucatelor tradiționale abia așteaptă să ajungă în zona Bucovinei pentru a se bucura de un platou consistent de tochitură făcută așa cum o făceau și bunicii noștri. Nu că în alte zone nu s-ar face, ci pentru gustul care se împletește aici cu poveștile locului, alături de un pahar de vin din strugurii de pe lângă casă. Preparatul conține brânza gustoasă, mămăligă, carne pregătită cu grijă, murături și ochiuri nici prea moi, nici prea tari, din ouă proaspete. Într-o perioadă în care multă lume numără caloriile, tochitura poate fi cu succes felul principal dintr-o zi în care uiți de dietă și nu ai niciun regret.
Desertul este la loc de cinste mai ales când mergem în concediu. Iar pentru cine ajunge în Bucovina, chiar dacă vine de aproape sau de la mulți kilometri distanță, este obligatoriu să aibă la îndemână și platoul cu celebrele poale-n brâu cu brânză. Pot fi servite calde dar pot fi luate și la pachet, în drumeții și plimbări în natură. Cine spune că nu poți face un mic picnic doar cu desert, pentru a inspira aer curat și a mânca sănătos?
Pentru că se spune că desertul ajunge mai degrabă în suflet decât în stomac, gospodinele din Bucovina sunt renumite și pentru delicioșii papanași, serviți cu smântână și dulceață. Forma acestui desert diferă în funcție de zonă, dar în această parte a țării gogoșile sunt făcute din brânză de vacă și aroma vine din esență de rom, coajă de lămâie și vanilie. Posibil cel mai popular desert al României prinde parcă și mai bine culoare servit dintr-o farfurie pictată manual, cu motive tradiționale.
Cu speranța că pofticioșii au ajuns cu bine la finalul acestui articol, este de evidențiat modul în care sunt luate în considerare tradițiile și pasiunile pentru gastronomie. Bucovina este doar unul dintre exemplele în care respectul pentru mâncarea bine făcută are legătură cu sănătatea și bucuria oamenilor. Cine a încercat deja știe că un astfel de răsfăț culinar nu aduce remușcări legate de siluetă, ci doar clipe de calitate, mai aproape de tradițiile sănătoase.
Sursa Foto: Shutterstock
ACUM: Prima reacție a liberalilor după pierderea primului tur – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Clădirea Primăriei Botoșani va fi iluminată în culoarea portocalie
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Adolescenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024