Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
Treptat, s-a instalat o teamă generală la nivelul populației din cauza incertitudinii pe care o simțim ca pe un pericol: că nu mai putem face lucrurile ca înainte, că nu mai există aceleași activități, că suntem blocați în casă, că suntem departe de cei dragi sau că trebuie să reducem prezența fizică și suportul social apropiat.
Pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresantă pentru unii oameni. Frica și anxietatea pot fi copleșitoare atât în cazul adulților, cât și al copiilor.
„În circumstanțele actuale, oamenii au o predispoziție pentru tulburări afective precum: anxietate, depresie, stres, insomnie, furie, epuizare emoțională și inclusiv simptome de tulburare post-traumatică. Persoanele care sunt deja in diverse forme de terapie, dar si cele vulnerabile, bolnavii cronici sau cei care au trecut deja printr-o interventie complicata, care le-a pus viata in pericol, sunt mai puternic afectate de stari de anxietate si chiar depresie în aceasta perioadă”,
Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Mavromati
O proporție semnificativă a personalului medical care tratează pacienții Covid-19 prezintă simptome de depresie, anxietate și insomnie.
Pe perioada pandemiei s-a acordat asistență psihologică prin telefon atât pacienților, cât și cadrelor medicale care au avut statutul de pacienți.
Reprezentanții Spitalului Județean susțin că suportul psihologic s-a acordat la solicitarea telefonică atât a pacienților, dar și personalului medico-sanitar, care s-au aflat internați sau în autoizolare la domiciliu.
Serviciul de consiliere psihologică a fost prestat de un număr de 16 psihologi care asigură asistența de specialitate atât pacienților cât și personalului medico-sanitar din toate secțiile Spitalului Județean.
Ședințele de consiliere psihologică s-au efectuat în perioada de urgență prin telefon și ulterior și prin întâlniri directe după negativarea pacienților.
Dintre fricile prezente cea mai frecventă a fost teama de moarte, în special la pacienții infectați cu virusul Sars-Cov 2 dar și în rândul personalului medico-sanitar, teamă alimentată de decesul unor cadre medicale.
Ședințele de consiliere s-au derulat la recomandarea medicului curant, a medicului de medicina muncii dar și la solicitarea pacienților prin telefon, prin mesaje WhatsApp, SMS, Messenger,etc.
În perioada 12 martie – 15 mai 2020 s-au prezentat în Centrul de Sănătate Mintală adulți, 62 cazuri noi și 45 cazuri vechi, acutizate, cu reacții anxioase, atacuri de panică, tulburări depresive, în condițiile impuse de starea de urgență, cu limitarea deplasărilor.
„În condițiile stării de alertă, odată cu relaxarea restricțiilor și reluarea transportului ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri noi și/sau cazuri vechi cu acutizare în contextul epidemiei”,
Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Mavromati
Printre cei care s-au prezentat la Centrul de Sănătate Mintală se află 5 cadre medicale.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Ministrul Finanţelor anunţă că se lucrează la elaborarea bugetului şi susţine că nu va creşte TVA
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Ministrul Educației are în vizor noi criterii pentru bursele de merit
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
O actriță de 25 de ani din Botoșani va juca în cel mai nou serial televizat având rolul principal
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile