Pandemia de coronavirus a schimbat viețile românilor. Salariile au fost ușor diminuate, iar pe o piață imobiliară în efervescență, mai ales din cauza programului guvernamental ”Noua Casă”, este nevoie de mai multă muncă, implicit mai mult timp, pentru ca visul să devină realitate.
Din cele 21 de capitale de județ din România, analizate de HotNews, pe baza datelor privind salariile nete și a prețurilor din imobiliare, Clujul rămâne cel mai scump. Peste toate se adaugă și vestea specialiștilor, care anunță scumpiri în viitor.
Visul de a cumpăsa un apartament, departe de realitate. Un clujean muncește aproape 12 ani, un brașovean 10, iar un giurgiuvean puțin peste 5 ani.
Un botoșănean muncește aproape 8 ani de zile pentru a-și cumpăra o garsonieră.
Niciunul dintre marile centre regionale din România nu a intrat, în T1 2020, în clasamentul orașelor cu cele mai mari scumpiri pe segmentul apartamentelor. Cea mai mare mărire de preț din ultimele luni, anume de 8,5%, a avut loc în Zalău, până la o medie de 760 de euro pe metru pătrat util, ieșind astfel din clasamentul orașelor cu cele mai ieftine apartamente, conform imobiliare.ro.
Deva a ocupat poziția a doua la nivel național, cu un plus de 6,8%, fiind urmată de Botoșani, cu o majorare de 6,2%, până la 900 de euro pe metru pătrat, Giurgiu, cu un plus de 6%, până la 600 de euro metrul pătrat, și Târgoviște, cu +5,7%, până la 740 de euro metrul pătrat.
În schimb, față de trimestrul trecut, a avut loc o scădere în Slobozia, județul Ialomița, pretențiile vânzătorilor diminuându-se cu 1,7% la începutul anului 2020, un metru pătrat util ajungând la o medie de 730 de euro.
„Absolut sigur. Avem și modelele. De exemplu Croația care a făcut exact același lucru acum 2 ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință cu această garanție.
Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro”,
a spus Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
PREZENȚA la urne: CÂȚI botoșăneni au votat până la ora 12:30
Oana Sava
Nov 24, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Deputatul Marius Budăi a votat la Curtești alături de soție – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024