În fiecare vară, zeci de botoşăneni mor înecaţi în apele curgătoare sau stătătoare de pe raza judeţului. De cele mai multe ori, victimele apelor au fost copiii nesupravegheaţi şi persoanele care au consumat alcool înainte de a intra în lacuri, râuri, canale de irigaţie, etc. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" al judeţului Botoşani derulează, pe perioada sezonului estival, o campanie de informare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în zone periculoase pentru înot.
Totodată, face un apel către părinţi să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii. Botoşănenii sunt sfătuiţi să frecventeze numai locurile special amenajate pentru înot şi să respecte avertizările privind interzicerea scăldatului.
Aşadar, trebuie evitat scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu sunt indicate nici actele de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Cetăţenii trebuie să ştie că nu e bine să se aventureze în apă când sunt în stare de ebrietate şi că trebuie să evite scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii. În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis.
Totodată, reamintim primarilor şi deţinătorilor de acumulări, lacuri şi balastiere că potrivit "
Ordinului Prefectului nr. 161 din 25 iulie 2007 privind unele măsuri de prevenire a riscurilor de înec sau îmbolnăviri datorate scăldatului în locuri periculoase sau ape neavizate sanitar" au obligaţia să identifice şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea "
Scăldatul interzis, pericol de înec" în zonele periculoase pentru scăldat sau înot.
În acelaşi timp, se impune desfăşurarea unei campanii de conştientizare a botoşănenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locurile periculoase prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, dispersare a unor materiale informative în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la scăldat/înot în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone.
De asemenea, pe timpul sezonului estival este necesară intensificarea controalelor privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase. În cazul pericolului de înec nu trebuie să vă panicaţi. Trebuie să vă păstraţi calmul, să respiraţi adânc, să vă odihniţi puţin, apoi să înotaţi spre mal.