Neînţelegerile din sânul independenţilor dintre foştii PSD-işti şi foştii liberali, provocate de împărţeala posturilor de conducere, par să se adâncească. Potrivit “Evenimentului Zilei”, rezultatul este că fiecare parte încearcă să „fure” dintre parlamentarii taberei adverse, racolaţi, în primă instanţă, de la PSD, respectiv PNL. Miza: o poziţie cât mai bună în relaţia cu PDL, partid care îl are la ora actuală drept interlocutor principal pe fostul social-democrat Gabriel Oprea şi nu pe ex-liberalul Liviu Câmpanu.
Aşa cum Botoşăneanul.ro anticipa, nemulţumirile celor 10 parlamentari independenţi care provin de la PNL au fost cauzate de faptul că nu au primit nici unul din cele patru posturi importante din Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), viitorul partid condus exclusiv de foşti PSD-işti. Ca atare foştii liberali nu doar că nu se vor înscrie în UNPR, dar ar fi pornit negocieri menite să-i determine şi pe unii dintre foştii PSD-işti să plece din partidul lui Oprea. Planurile taberei conduse de Liviu Câmpanu au ca ţintă, la Camera Deputaţilor, constituirea unui grup al independenţilor separat de cel al UNPR. Chiar dacă nu există acoperire regulamentară pentru acest de mers, pentru că regula de la Cameră interzice fomarea de grupuri care să încalce configuraţia rezultată din alegeri, ei mizează pe modificarea regulamentului Camerei.
Oamenii lui Oprea, siguri pe ei
De partea cealaltă a baricadei, Eugen Nicolicea susţine că ipoteza ruperii unui grup din sânul grupului este „o speculaţie de presă”. „Nu e nimic adevărat. Oricum nu este posibil pentru că din cei 20 de deputaţi 15 sunt ai noştri şi doar 5 ai lor. Cu 5 deputaţi nu poţi să îţi faci grup, potrivit regulamentului îţi trebuie 10 deputaţi”, a explicat Nicolicea. De fapt, siguranţa lui Nicolicea se bazează pe faptul că PDL a discutat până acum doar cu Gabriel Oprea. UNPR a primit de la PDL 8% din funcţiile de conducere în stat, iar democrat-liberalii nu ar fi dat semne că ar fi dornici să rediscute procentul pentru a nu tulbura apele în coaliţie.
Doctorul Câmpanu nu mai răspunde la apelul generalului Oprea
Or, tocmai acest lucru vor foştii liberali să îl submineze. Pe de altă parte, relaţia directă cu Oprea pare să fi dat deja un rateu. Liderul senatorilor independenţi, Liviu Câmpanu, nu a mai susţinut săptămîna aceasta în Biroul Permanent al Senatului cererea de sancţionare a lui Mircea Geoană, în condiţiile în care acesta era unul dintre pilonii strategiei de debarcare a PSD-istului de la şefia Camerei Superioare. Explicaţiile ulterioare ale acestui gest au fost că liderii PDL ar fi discutat direct cu Gabriel Oprea strategia din Biroul Permanent al Senatului, iar acesta a vorbit cu Câmpanu, care nu s-a executat.
Compartiment de la spital cu un singur medic: Ar trebui să fim trei
Oana Sava
Nov 21, 2024
Valeriu Iftime: Nu suntem aici pentru campanie, nu suntem doar în trecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Doi bărbați din Botoșani bătuți cu bâta, pumnii și picioarele: Agresorii, trimiși în judecată
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
DRPD Iași, mesaj pentru șoferi după prima ninsoare: Vremea se va înrăutăți în această noapte
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024