”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 29 decembrie 2020, au fost rambursate partidelor politice parlamentare și neparlamentare care au îndeplinit condițiile legale, sumele aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2020”.
Acesta este începutul unui comunicat trimis de AEP în antepenultima zi a anului trecut.
În cuprinsul său se preciza că, potrivit legislației în vigoare, în cel mult 90 de zile de la data alegerilor locale, AEP rambursează partidelor politice, alianțelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic, alianța politică, alianța electorală sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate.
Nu se face vreo referire la candidații independenți la alegerile locale de anul trecut.
Iar explicația este una cât se poate de simplă: AEP a rambursat partidelor banii, dar nu i-a înapoiat și celor neafiliați politic.
”Cuantumul total al sumelor rambursate din disponibilul existent în bugetul anului 2020 este de 123.000.000,00 lei. Precizăm că suma de 27.000.000,00 lei va fi plătită din resursele financiare aferente bugetului din anul 2021, respectiv în luna ianuarie”,
Comunicat AEP.
Ori art. 57 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale prevede cât se poate de clar:
”Candidații independenți care obțin cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale pentru funcția la care au candidat și care nu se regăsesc în niciuna dintre situațiile prevăzute de art. 48 alin. (11) din Legea nr. 334/2006, republicată, au dreptul de a obține rambursarea cheltuielilor electorale efectuate”.
În municipiul Botoșani, Cătălin Silegeanu a candidat din postura de independent pentru funcția de primar și a obținut 5,19%, un procent care ar trebui să îi permită lejer returnarea cheltuielilor din campanie. Nu a primit însă vreun leu.
”Nu am avut vreo problemă cu documentele, am avut angajat mandatar financiar din București. Mi-au cerut la un moment dat niște clarificări pe care le-am trimis. Cred că pur și simplu nu vor să dea drumul la bani pentru independenți”,
Cătălin Silegeanu, fost candidat independent la Primăria Botoșani.
Omul de afaceri s-a interesat la partidele parlamentare din Botoșani și a aflat că tuturor li s-au rambursat banii cheltuiți la alegerile locale. El este nemulțumit de modul în care Statul Român, prin instituțiile sale, tratează problema datoriilor.
”Statul român e cel mai feroce afacerist cu banii românilor. Dacă ai datorii ți le impută cu dobândă și te caută și în gaură de șarpe. Când Statul Român greșește nu își asumă nicio responsabilitate. Întârzie plățile și nu are nicio obligație față de cetățeni, nici morală, nici financiară, mă refer la dobânzi. E ciumă pentru cetățeni și mumă pentru cei care conduc”,
Cătălin Silegeanu, fost candidat independent la Primăria Botoșani.
Pe 20 ianuarie, după ce a aflat că partidele și-au primit banii, mandatarul financiar Laura Boca a întrebat oficial AEP-ul când se vor returna banii și independenților. Nu a primit vreun răspuns.
Într-o situație similară se află și Constantin Bursuc de la Dorohoi. Fostul consilier județean PNL a obținut 8,98% în cursa pentru funcția de primar și 5,71% în cea pentru Consiliul Local. A reușit de altfel să pătrundă în CL, fiind singurul consilier municipal din întreg județul.
A cheltuit în jur de 9.000 de lei, toate plățile le-a făcut printr-un cont bancar deschis special pentru campania electorală, însă n-a văzut vreun leu de la stat. Ba s-a ajuns la discuții penibile cu AEP-ul, în sensul în care a ajuns să fie întrebat de unde provine o cheltuială de vreo 5 lei, care s-a dovedit a fi comisionul perceput de bancă pentru administrarea contului.
”Banca, între timp, administrând un cont, îți ia 25 de bani, 7 lei și la un moment dat cei de la AEP așteptau lămuriri de la bancă pentru comisionul de 5 lei. (...) Nu au nici o responsabilitate, mai ales că nu plânge nici un partid politic, nici PSD, nici PNL. La cei mici știi cum e... Ca să nu mai aibă tupeu să candideze vreodată”,
Constantin Bursuc, consilier local independent la Dorohoi.
Am încercat la AEP să aflăm de ce nu se dau banii independenților. De la Biroul Județean Botoșani al Autorității Electorale Permanente ni s-a comunicat să ”intrați pe site-ul autorității sau luați legătura cu sediul central, deci nu am voie să vă dau declarații de presă”.
Pe site-ul AEP nu există vreun număr de telefon pentru biroul de presă, ci doar o adresă electronică, ori, așa cum am arătat mai sus, mandatarul financiar al lui Cătălin Silegeanu așteaptă de șapte zile un răspuns după o scrisoare electronică trimisă la AEP.
Potrivit legii, AEP rambursează cheltuielile de campanie tuturor candidaților, fie partide sau independenți, care au obținut minim 3%, după un control în care, printre altele, se verifică dacă sumele nu depășesc plafoanele legale și dacă nu cumva acele cheltuieli au fost finanțate din alte surse.
Partidele și independenții sunt obligați să își deschidă un cont bancar special pentru campanie în care să verse contribuțiile electorale și din care să facă toate plățile de campanie.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Femeie AMENDATĂ de polițiștii locali după ce și-a scos masa în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Inspectorii de muncă, în controale pe la firmele din Botoșani în cadrul unei campanii
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024