Filarmonica ”George Enescu” Botoșani le-a oferit melomanilor, în seara zilei de 3 decembrie, un concert dedicat Zilei Naționale a României.
O seară cu repertoriu românesc, un dirijor jovial, dedicat deopotrivă orchestrei și publicului, un pianist care știe să ridice muzica la nivelul spectacolului, dar fără să îi știrbească vreun pic din solemnitate, o orchestră care ”sună din ce în ce mai bine”, după cum șopteau le ieșire doamnele încântate de prestația Filarmonicii.
Și, nu în ultimul rând, un public parcă și mai numeros, dornic de aplauze și de bucuria muzicii împărtășite. Și-au spus cuvântul, de bună seamă, şi iile pe care instrumentistele din orchestră au ales să le poarte cu prilejul acestui concert dedicat zilei de 1 Decembrie.
Vineri, 3 decembrie, în sala Filarmonicii ”George Enescu” s-au aflat câteva sute de melomani, un public în fața căruia atât solistul serii, cât și dirijorul, au oferit reverențe sincere.
Elegant, carismatic și deopotrivă profesionist, dirijorul Cristian Sandu și-a înăsprit bagheta pentru a evidența accentele sonore ale muzicii românești sau, în aceeași notă, a tăiat scurt aerul spre a ilustra cât mai expresiv acorduri folclorice. Absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, specializarea Pedagogie muzicală și cu un master în Muzicologie, Cristian Sandu a urmat apoi și cursurile de dirijat ale aceleiași universități, la clasa maestrului Gheorghe Victor Dumănescu, pe care botoșănenii îl vor aplauda în curând chiar pe scena de la Botoșani.
Iar Viniciu Moroianu, revenit după o îndelungă absență pe scena de la Botoșani, și-a însușit ca de fiecare dată rolul de solist-spectacol. Din nou, un spectacol al solemnității, o interpretare de o expresivitate sugestivă cu care Viniciu Moroianu și-a obișnuit de atâția ani publicul fidel. Fără să se avânte în larghețea gesturilor gratuite, pianistul transmite muzica apelând nu doar la partitură, ci afișând în fața publicului și o expresivitate aproape cinematografică. Pentru că, la Viniciu Moroianu, nu doar degetele culeg sunetele de pe clapele pianului, ci întreaga ființă participă la miracolul muzicii.
Născut în București, într-o familie de muzicieni, Viniciu Moroianu a absolvit Liceul George Enescu", la clasa de pian a profesoarei Marta Paladi, iar în anul 1985 Universitatea de Muzică, clasa maestrului Gabriel Amiraş. În anul 1981 era distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu, iar în anul 1992 obținea Premiul Fundaţiei ”Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti. A susţinut primul său recital la vârsta de 11 ani, iar trei ani mai târziu a debutat în calitate de solist. A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Belgia, Germania, Republica Moldova. A realizat ediţia critică a Cadenţelor de Dinu Lipatti, la Ed. Muzicală, 2003. Din anul 1990, Viniciu Moroianu este profesor în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Vineri seara, prima parte a programului a oferit publicului meloman Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră, op. 3, de Dinu Lipatti, compozitor român care a trăit doar 33 de ani și de la a cărui moarte, pe 2 decembrie, s-au împlinit 71 de ani.
Concertino în stil clasic op. 3 pentru pian și orchestră a fost compus în anul 1936, cu dedicația „Frälein Florica Musicesco gewidmet”. Primul titlu al lucrării a fost „Suită clasică pentru pian și orchestră”.
Nu este prima dată când, pe scena de la Botoșani, Viniciu Moroianu interpretează Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră, op. 3, de Dinu Lipatti, un concert nu foarte des abordat în România. Și nici nu este întâmplător acest fapt, Viniciu Moroianu fiind cel care, în premieră absolută (2019), a înregistrat Integrala creației pentru pian solo de Dinu Lipatti. Drept recunoaștere a meritelor sale, pianistul primea, în anul 1992, Premiul Fundației ”Dinu Lipatti” pentru interpretarea Fanteziei op. 8 a compozitorului român.
Concepută în patru părți, lucrarea Concertino în stil clasic pentru pian şi orchestră, op. 3 a fost creată în doar nouă zile.
”Concertul îl văd în stil clasic. E un domeniu care pentru moment îmi oferăre surse nebănuite de mine”, mărturisea compozitorul Dinu Lipatti.
Publicul botoșănean a oferit cu generozitate aplauze, răsplătite deopotrivă, din partea pianistului Viniciu Moroianu, cu un bis din muzica lui George Enescu.
Partea a doua serii a stat tot sub semnul muzicii românești. Mai întâi, ”Trei jocuri din Ardeal”, de Achim Stoia, trei bijuterii folclorice îmbrăcate în haină orchestral-simfonică, urmate de ”Jocuri populare din Transilvania”, o suită miniaturală compusă de Constantin Silvestri mai întâi pentru pian, ulterior orchestrată. Tiberiu Brediceanu, cu ale sale ”Patru dansuri românești”, au fost de asemenea apreciate de melomanii botoșăneni.
Finalul concertului de vineri seara a oferit publicului ”Trei dansuri românești” de Theodor Rogalski.
Următorul concert va avea loc vineri, 10 decembrie 2021, ora 18.30. La pupitru se va afla dirijorul Radu Popa. Solistul serii: violoncelistul Octavian Alin Lup.
În program:
R. Schumann – Concertul pentru violoncel și orchestră, în la minor, op. 129
Fr. Schubert – Simfonia nr. 3, în re major, D. 200
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024