Consiliul de administraţie al SC Nova Apaserv SA a aprobat un buget pentru anul în curs care prevede o sumă aproape dublă pentru remunerarea membrilor CA şi a directorilor faţă de cea cheltuită în 2016. Bugetul urmează să fie supus aprobării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Aqua” şi plenului Consiliului Judeţean Botoşani.
FUNCȚIE | NUME | COTĂ FIXĂ | COTĂ VARIABILĂ |
Director general | Albert Tănasă | 11.000 lei | 5.000 lei |
Director executiv | Cristina Panait | 6.500 lei | 4.000 lei |
Director adjunct operaţional | Ady Petruşcă | 6.500 lei | 3.900 lei |
Director economic | Daniela Jâtăraşu | 6.500 lei | 4.000 lei |
Director comercial | Cristian Romanovschi | 6.500 lei | 3.900 lei |
Director tehnic | Cătălin Fetcu | 6.500 lei | 3.900 lei |
*Sumele din tabel sunt brute
** Nivelul componentei variabile a salariilor a fost estimat în condiţiile de realizare în procent de 100% a indicatorilor de performanţă. Chiar şi dacă acest prag nu va fi atins cu toţii vor avea probabil salarii mai mari decât al preşedintelui CJ Botoşani, principalul acţionar, care primeşte în mână 5.800 de lei.
Pentru membrii CA s-a propus acordarea unei cote variabile brute de 900 de lei pentru fiecare lună.
Directorul interimar al SC Nova Apaserv SA, care este şi membru CA, susţine că, de fapt, nu s-a făcut altceva decât să se preia sumele din bugetul anului precedent şi să se reintroducă în cel pe 2017. Cu o precizare foarte importantă: s-a folosit suma din bugetul propus iniţial de societate şi nu in cel executat. Şi aceasta pentru că inclusiv în 2016 suma a fost una mai mare decât în 2015, numai că anul trecut acţionarii au respins acordarea cotei variabile din profit, astfel încât suma efectiv cheltuită cu remunerarea conducătorilor unităţii s-a diminuat.
După ce au avut parte de un refuz, directorii SC Nova Apaserv SA au deschis un proces pe care l-au câştigat, iar acum directorul spune că este obligat să prevadă şi cota variabilă în buget pentru a nu se ajunge la un nou proces şi a nu fi nevoit să plătească penalităţi şi cheltuieli de judecată. În plus, ar putea deschide procese şi membrii CA, nu doar directorii, aşa cum s-a întâmplat în 2016.
„Avem o hotărâre AGA care este valabilă şi care stabileşte partea variabilă. Partea variabilă este un procent din veniturile, din realizările lunii anterioare. Deci, avem indicatori în fiecare lună la producţie, la cifră de afaceri şi la venit. Producţia care ţine şi de încasare şi de cash-flow şi de absolut tot. Sunt nişte indicatori economici, că avem şi indicatori neeconomici şi raportat la aceşti indicatori economici cota variabilă se aplică în acel procent stabilit sau poate fi diminuată, mărită în nici un caz”,
Albert Tănasă, director interimar SC Nova Apaserv SA.
Acesta a adăugat că OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care iniţial prevedea că unităţile din această categorie pot acorda directorilor şi administratorilor o cotă variabilă din profit a fost modificată în sensul că plata acesteia a devenit obligatorie.
„Prevede în mod imperativ la remuneraţie două componente: indemnizaţia partea fixă şi partea variabilă. În contractul de mandat se trece direct partea fixă. Se stabilesc indicatorii pe unitate, indicatorii pentru administratori şi abia prin act adiţional se stabileşte această cotă variabilă care nici într-o lună nu este sumă fixă. Într-o lună poate fi de 1.200 de lei, în alta de 2.200 de lei. Adică se raportează la realizările din luna anterioară”,
Albert Tănasă, director interimar SC Nova Apaserv SA.
Problema este însă o reprezintă gradul de dificultate a îndeplinirii acestor indicatori fiindcă potrivit unor aleşi de la Judeţ aceştia sunt relativ simplu de înfăptuit. Şi aceasta ca urmare negocierilor dintre consiliul de administraţie şi acţionar, care a fost reprezentat timp de patru ani de către Radu Judele, fostul administrator public al judeţului.
„Eu chiar sper ca acum să avem un nou consiliu de administraţie care să nu fie politic şi care să fie peste director, să îi stabilească liniile directoare, nu să fie sub director”,
Liviu Toma, vicepreşedinte CJ Botoşani.
Mai departe, CA-ul a negociat cu directorii plecând de la ceea ce hotărâseră deja cu CJ. Criteriile ar fi fost blânde, ceea ce ar fi înlesnit obţinerea cotei variabile.
„Nu cred că se dublează suma totală, dar din câte ştiu eu au fost prevăzute şi acele sume câştigate în instanţă. Sunt acele drepturi pe care nu le consider morale. Ţinând cont de salarizarea existentă la nivelul unităţii puteau fi mai înţelegători. Cred că e prea mult”,
Liviu Toma, vicepreşedinte CJ Botoşani.
Astfel, nu ar fi chiar exclus ca SC Nova Apaserv SA să încheie o lună în pierdere, dar membrii CA şi directorii să primească totuşi şi acea cotă variabilă fiindcă, după cum spune directorul general, profitul nu se analizează lunar fiindcă, „eu lunar am alţi indicatori care mă conduc, eu în fiecare lună mă uit la producţie, la cheltuieli, câtă apă brută am luat, cât am facturat, pierderile de pe reţea, deci acestea sunt elementele, care mă duc până la urmă să îmi fac şi o viziune asupra profitului, dar nu am analiză strict pe ce profit am luna asta”. Albert Tănasă declară totodată că nu se poate compara activitatea dintr-o lună de vară cu una dintr-o lună de iarnă, că este posibil ca, de exemplu, în ianuarie să termine cu pierdere, dar în iulie cu un câştig care să acopere minusul pe mai multe luni şi tocmai de aceea profitul se analizează doar la sfârşitul anului.
De altfel, SC Nova Apaserv SA nu a realizat anul trecut unul dintre cei mai importanţi indicatori. Şi-a propus prin buget venituri totale de 42,3 milioane de lei şi a înregistrat 40,6 milioane de lei, adică mai puţin cu 1,6 milioane lei faţă de ceea ce îşi programase. Totuşi, societatea a terminat anul calendaristic pe profit, iar directorii au obţinut în instanţă plata cotei variabile. De menţionat este că alocarea financiară pentru plata şefilor operatorului de apă şi canalizare creşte masiv în condiţiile în care numărul membrilor CA va scădea după finalizarea concursului pentru noul consiliu de administraţie de la nouă la şapte, ceea ce ar însemna că, măcar teoretic, cheltuielile cu remunerarea acestora ar trebui să scadă.
SC Nova Apaserv SA a depus bugetul spre aprobare la AGA de la ADI „Aqua” la sfârşitul lunii martie, dar a fost scos de pe ordinea de zi întrucât mai erau de clarificat nişte chestiuni de ordin tehnic şi economic între această Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară şi CJ Botoşani. Abia după ce îl aprobă ADI “Aqua” intră şi în Consiliul Judeţean.
Când te loveşte variabila! Lefuri de peste 10.000 de lei pentru 6 directori de la o unitate mândreţe a judeţului https://t.co/3UEytBWp6K pic.twitter.com/tbymQuLCRS
— Sergiu Bălăşcău (@SergiuBalascau) 8 mai 2017
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile