În doar patru zile, peste 40 de hectare de teren, inclusiv culturi agricole, au fost mistuite de flăcări în județul Botoșani. Pompierii intervin fără încetare pentru a controla incendiile de vegetație alimentate în principal de caniculă.
De aproape 100 de ore, pompierii botoșăneni intervin la foc continuu pentru a stinge incendiile puternice de vegetație care izbucnesc pe tot întinsul județului. În doar patru zile au ars peste 40 de hectare de teren, inclusiv culturi agricole.
Este al treilea an consecutiv în care județul se află sub pârjol din cauza temperaturilor caniculare dar și a focurilor puse de localnici pentru a curăța ogoarele. Intervențiile sunt dificile fiindcă incendiile se extind cu repeziciune pe câmpurile arse de soare, iar misiunea prioritară a pompierilor este să salveze casele și pădurile.
Anii trecuți au murit și localnici prinși de flăcările dezlănțuite. Situația, evident păstrând proporțiile, duce cu gândul la incendiile devastatoare din Greci, în lunile caniculare.
Incendiile de vegetație sunt deja o prezență înspăimântătoare, dar obișnuită în județul Botoșani, cu o creștere semnificativă ca număr și intensitate în ultimii trei ani, mai ales pe fondul caniculei. Deși incendiile de vegetație au început în acest an, sporadic, din luna martie, pârjolul în adevăratul sens al cuvântului s-a declanșat din luna mai.
De altfel, canicula a venit cu o lună mai devreme decât s-au așteptat și fermierii. La fel și seceta și câmpurile arse de soare.
,Cristi Dutca, fermier din comuna Drăgușeni
”A venit prea repede seceta. De la începutul lunii mai. Efectiv nu avem sursă de apă. Uitați-vă cum arată și imașul, ars tot! Este foarte grav"
Numai în luna mai au fost înregistrate nu mai puțin de 47 de incendii, dintre care aproape jumătate de vegetație uscată. Asta înseamnă mai mult de 50% față de anul trecut. Unul dintre cele mai puternice a avut loc în comuna Havârna, la Tătărășeni, acolo unde 45 de hectare cu vegetație uscată s-au făcut scrum, într-o singură noapte.
”Aproximativ 45 de hectare de vegetație uscată, arbuști, deșeuri menajere și vegetale stuf au ars, pe 11 mai, în localitatea Tătărășeni din comuna Havârna. La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, Detașamentului Dorohoi și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna, cu patru autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta violent, în mai multe focare, arderea fiind întreținută de vânt”, precizează reprezentanții ISU.
Intervenția a fost riscantă și grea pentru pompieri.
Autospecialele nu puteau intra din cauza terenului, iar pompierii au intervenit, manual cu lopeți speciale.
Incendiile de vegetație au continuat și în luna iunie. La finele lunii, timp de patru zile, pompierii botoșănenii au intervenit aproape la foc continuu.
Au ars peste 40 de hectare, printre care și culturi agricole. O casă a fost salvată în ultima clipă.
Acum patru zile, cinci tone de furaje, o platformă auto și 1000 de metri pătrați de vegetație uscată au ars la Buzeni. Ziua următoare 11 hectare de grâu și 15 hectare de miriște au ars la Durnești. Acum două zile, 10 hectare de vegetație uscată au fost pârjolite în apropierea satului Răuseni.
”Degajările mari de fum, suprafața mare incendiată, temperaturile ridicate, dar și faptul că terenul era accidentat și nu s-a putut ajunge cu autospeciala au îngreunat misiunea pompierilor. Aceștia au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea flăcărilor. Mai bine de o oră a durat întreaga intervenție", precizează reprezentanții ISU Botoșani.
Pe 1 iulie, au avut loc alte cinci incendii de vegetație uscată și culturi de grâu, la Dragalina, Năstase, Gorbănești, Albești și Drislea. Au ars cinci hectare, dintre care trei dintr-un lan de grâu, potrivit adevarul.ro
Pompierii spun că principalele cauze ale producerii acestor incendii sunt temperaturile ridicate, dar mai ales incendierea de către localnici a resturilor vegetale. În plus, ca o noutate, multe culturi s-au aprins de la scânteile provocate de utilajele agricole. Pe fondul caniculei, focul se răspândea imediat.
”Cauzele probabile de producere a incendiilor au fost focul în aer liber lăsat nesupravegheat, scânteile mecanice provenite de la combinele agricole cu care se treierau grâul și scurtcircuitul”, spun pompierii despre ultimele incendii.
Inconștiența celor care încearcă să curețe terenurile agricole incendiind vegetația uscată sau pur și simplu dau foc deșeurilor vegetale poate avea consecințe devastatoare, spun pompierii.
„Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor”, adaugă reprezentanții ISU.
În plus, incendierea deșeurilor sau a miriștilor se pedepsește conform legii cu amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Acum doi ani, din cauza acestor incendii de vegetație, provocate de localnicii care doreau să curețe, prin foc, terenurile agricole, au murit doi oameni.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024