În an de criză, evaziunea fiscală a crescut, sau cel puţin aşa arată rapoartele Gărzii Financiare pentru anul 2009. Faţă de anul precedent au fost înaintate la Parchet mai puţine sesizări penale, dar cu un prejudiciu de două ori mai mare. Aproximativ 3.500 de agenţi economici au fost controlaţi de comisarii Gărzii Financiare. Mai mult de jumătate dintre aceştia au fost fost găsiţi cu deficienţe.
Peste 2.000 de agenţi economici botoşăneni au fost găsiţi cu nereguli în cursul anului 2009 de către comisarii Gărzii Financiare. Cele mai multe abateri s-au constatat în domeniul producţiei şi comercializării alcoolului, precum şi în domeniul agricol.
Cea mai importantă acţiune a Gărzii Financiare Botoşani pentru anul 2009 a fost cea din domeniul agricol, respectiv operaţiunea “Cărăuşul”. Acţiunea a fost desfăşurată împreună cu organele de poliţie , fiind verificate în trafic aproximativ 700 de mijloace de transport. În urma acestor controale au fost confiscate 130.000 kg de cereale şi 8 mijloace de transport şi au rezultat o sumedenie de dosare penale în atenţia procurorilor botoşăneni.
8,7 milioane de lei este valoarea prejudiciului aferent sesizărilor penale anul trecut faţă de 4,5 milioane în 2008.
“Începînd din luna iunie 2009 s-a iniţiat acţiunea “Cărăuşul” caracteristică comerţului cu cereale, pentru aceasta a fost aprobată şi o ordonanţă special în acest sens, pe această acţiune avem confiscate 8 mijloace de transport, valoarea amenzilor aplicate este de peste 250.000 de lei, iar cerealele confiscate sunt în cantitate de aproximativ 130.000 kilograme.Conform legii acţiunea s-a derulat în colaborare cu Poliţia, lucru care ne-a permis oprirea în trafic a tirurilor, noi am organizat anumite trasee şi patrulări de judeţ, în special în aproprierea zonelor cu risc ridicat de evaziune fiscală în domeniul cerealelor, în special pe malul Prutului”, a declarat Laur Nechita, director coordonator Garda Financiară.
Şeful Gărzii Financiare a mai declarat că evaziunea în acest domeniu este una crescută din cauza faptului că aceste produse sunt prea puţin supuse fiscalizării, situaţie care a determinat Executivul să adopte acea ordonanţă de Guvern. Operatorii depistaţi în trafic cu cereale pentru care nu au putut prezenta acte de provenienţă ar fi acţionat în instanţă instituţia în vederea recuperării măcar a mijloacelor de transport, fără şanse de izbîndă însă. Deja o maşină confiscată a fost scoasă la vînzare, iar cantitatea de cereale de aproximativ 24 de tone a fost comercializată. Sumele obţinute din aceste vînzări ale maşinilor şi produselor confiscate merg o parte la bugetul de stat iar un procent de 15% stimulării organelor de control.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024