Casa Judeţeană de Pensii a fost asaltată în cursul acestei luni de aproape 200 de vîrstnici botoşăneni care au solicitat pensie anticipată. Şi asta în condiţiile în care media lunară atingea pragul de circa 70 de solicitări. O astfel de situaţia s-a mai regăsit în urmă aproape cu un deceniu, cînd a intrat în vigoare legea care a dat undă verde pensiilor anticipate, adică anul 2001.
Măsurile de austeritate anunţate de actuala guvernare au determinat un număr de circa 180 de botoşăneni să depună cereri pentru pensie anticipată sau parţial anticipată. Termenul limită pînă la care mai pot înainta astfel de solicitări la Casa Judeţeană de Pensii este data de 31 mai, urmînd ca de la 1 iunie pensiile anticipate să fie îngheţate. Şi cu toate că măsura nu a fost încă legiferată, oamenii s-au îngrămădit la ghişeele instituţiei pentru a se putea încadra în termenul amintit. „
În urma declaraţiilor existente în ultimul timp în presa locală şi naţională privind posibilitatea îngheţării pensionărilor anticipate şi parţial anticipate s-a creat situaţia actuală privind numărul celor de 182 de cereri înregistrate de instituţia noastră. În baza de date a Casei de Pensii sunt din anul 2001 cînd a intrat în vigoare legea, pînă la această dată 75 de dosare de pensii anticipate şi 2.048 de pensii parţial anticipate”, a declarat
Cătălin Dupir, purtător de cuvînt CJP. De la începutul acestui an au fost depuse la Casa de Pensii 73 de cereri în luna ianuarie, aproape 50 în februarie, 73 în martie şi 72 de dosare în luna aprilie. Explozia solicitărilor a fost produsă în luna mai ajungîndu-se la aproape 200 de cereri de pensionare anticipată sau parţial anticipată.
În cazul pensiilor anticipate, dosarele se depun şi drepturile se acordă cu cel mult 5 ani faţă de vîrsta standard de pensionare. În cazul pensiei anticipate este necesar un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani peste stagiul complet de cotizare cerut de lege şi nu se aplică penalizare asupra cuantumului. Iar în cazul pensiilor parţial anticipate, înscrierea poate fi cu cel mult 5 ani faţă de vîrsta standard de pensionare iar solicitantul trebuie să aibă cel puţin stagiul complet de cotizare cerut de legislaţia în vigoare. Stagiul complet de cotizare diferă în raport cu data naşterii a persoanei în cauză.