Ministrul Muncii a venit cu mai multe detalii cu privire la voucherele sociale.
Marius Budăi a explicat care sunt alimentele pe care cei cu venituri mici le pot achiziționa cu aceste vouchere, dar a precizat și că se vor acorda amenzi uriașe pentru cei care le vor folosi incorect.
Explozia de prețuri din ultima perioadă i-a determinat pe guvernanți să vină cu măsuri pentru cei care au venituri mici, astfel că acum aceștia beneficiază de un nou ajutor financiar în valoare de 250 de lei. Sute de mii de români au primit deja cardurile pe care urmează să intre banii cu care pot cumpăra doar produse alimentare.
Pe acest fond, ministrul Muncii spune că cei cu venituri mici pot achiziționa cu aceste carduri șase alimente de bază, acestea fiind pâinea, cartofii, orezul, uleiul, carnea de pui și ouăle.
Totuși, șeful de la Muncă nu exclude ca lista alimentelor să sufere modificări.
Marius Budăi a mai explicat că aceste carduri, care deja au început să fie alimentate, vor putea fi folosite în hipermarketuri, magazine și piețe.
Autoritățile au luat în considerare și situațiile în care voucherele sociale nu sunt folosite așa cum ar trebui. Din acest considerent au fost adoptate și câteva sancțiuni pentru cei care nu respectă legea.
Așadar, persoanele care aleg să vândă voucherele în schimbul unei sume de bani vor fi sancționate.
De asemenea, cantinele și firmele care oferă bani în schimbul voucherelor sociale vor primi o amendă cuprinsă între 7.650 lei și 10.200 lei.
Pe de altă parte, magazinele care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin vor risca amenzi cuprinse între 10.200 și 17.650 lei.
În plus, firmele emitente care nu alimentează aceste carduri la timp vor fi amendate cu 35.700 de lei.
Autoritățile mai informează că „prin măsura Sprijin pentru România, adoptată de Guvernul României, vor fi emise și distribuite persoanelor defavorizate, tichete sociale, pe suport electronic, pentru produse alimentare și mese calde”, potrivit Capital.
Cei care beneficiază de această măsură sunt:
-pensionarii ale căror venituri proprii lunare sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 de lei
-persoanele, copii și adulți, încadrate în grad de handicap grav, accentuat sa mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu suma de 1.500 de lei
-familiile cu doi sau mai mulți copii, în întreținere, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei
-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr 416/2001 privind venitul minim garantat
-persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare
Medic nou la Spitalul Județean pe o specialitate importantă
Oana Sava
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024