(P) Un elevator de mașini, numit și elevator auto, este un stivuitor specializat în transferul vertical al vehiculelor. Acestea sunt utilizate pentru a transporta aceste vehicule de la o înălțime la alta, cu sau fără ocupanți. În acest scop, designul lor este, în general, robust și simplu, astfel încât să reziste bine la șocuri și să faciliteze intrarea și ieșirea vehiculelor. Tehnologia lor poate fi mai mult sau mai puțin elaborată în ceea ce privește prezentarea și dispozitivele de operare, dar, în general, utilizează aceleași principii fizice de bază.
Cele mai eficiente și mai răspândite ascensoare pentru mașini sunt ascensoarele hidraulice care funcționează conform principiului lui Pascal. Acest principiu afirmă că, atunci când presiunea este exercitată asupra unui corp lichid, ea se transmite la întregul recipient al lichidului fără a diminua volumul acestuia. Într-un container care are pereți de reținere nedeformabili, aceștia vor direcționa toată această presiune către singurul punct care este liber să o elibereze.
În cazul unui elevator auto hidraulic, există un piston de acționare, adică locul în care se exercită presiunea de admisie, care are dimensiuni mai mici în comparație cu pistonul de execuție. Presiunea este mai mică în punctul de acționare, dar distanța parcursă în timpul acționării crește în comparație cu cea obținută la nivelul pistonului de acționare. În acest fel, se poate genera o presiune ridicată pentru a ridica un obiect foarte greu prin exercitarea unei presiuni mici pe o cursă lungă.
Un elevator auto are părți mecanice și, în multe cazuri, părți electronice și mecanisme de siguranță suplimentare. Primele funcționează conform descrierii din secțiunea anterioară și sunt responsabile de deplasarea vehiculului. Un cric hidraulic, de exemplu, ar avea doar aceste tipuri de componente. În ceea ce privește componentele electronice, există o mare varietate, de la panouri de control de bază până la calculatoare pentru operarea ascensorului. Scopul este de a oferi confort și fiabilitate în manevrare.
Cele mai moderne elevatoare auto au controlere care încorporează întreaga parte electrică a ascensorului cu tehnologie „plug and play” pentru a reduce timpul de instalare și erorile. În plus, multe elevatoare au supape integrate în circuit pentru a regla mai bine presiunea și pentru a îmbunătăți siguranța întregului sistem, atât pentru operatori, cât și pentru vehicul și mașină. Pe de altă parte, componentele electronice pot include sisteme de siguranță care asigură funcționarea corectă a ascensorului sau blocarea acestuia în cazul în care există vreun risc.
În funcție de tipul de lucrări care trebuie efectuate, există mai multe tipuri de elevator auto. Elevatorul cu doi stâlpi este utilizat de obicei pentru ridicarea mașinilor de dimensiuni ușoare și medii. Elevatorul cu patru stâlpi este mai versatil și are capacitatea de a ridica încărcături mai grele. Lifturile de parcare permit stivuirea vehiculelor care nu vor trebui să fie mutate pentru perioade lungi de timp sau într-un mod care face ca spațiul de parcare să fie mai eficient.
Elevatoarele de aliniere sunt, de asemenea, concepute pentru un scop foarte precis, și anume pentru a asista și facilita alinierea roților.
Elevatoarele cu foarfecă sunt potrivite pentru ridicarea motocicletelor, precum și a motoarelor. Pe piață există mai multe opțiuni ale acestor ascensoare, cu înălțimi și capacități diferite. Se recomandă utilizarea ascensoarelor portabile numai pentru sarcini simple de întreținere, cum ar fi schimbarea anvelopelor, curățarea pieselor sau ungerea angrenajelor.
Deși ai putea crede că elevatoarele pentru mașini sunt doar pentru uz profesional, acestea pot fi instalate și în case sau curți.
În întreprinderi precum reprezentanțele auto și garajele, elevatoarele auto sunt necesare pentru a observa toate părțile vehiculului. În scopuri publicitare, elevatoarele pentru mașini sunt folosite în reprezentanțele auto, astfel încât clienții și potențialii cumpărători să poată observa toate piesele și mecanismele interne ale vehiculului.
În garaje, acestea sunt mai mult decât necesare, deoarece mecanicii au acces la toate părțile vehiculului.
De asemenea, acestea sunt utilizate în parcări și dublează sau triplează spațiul. În unitățile rezidențiale, acestea sunt utilizate pe scară largă pentru a avea un număr mai mare de celule și acces la subsoluri.
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024
ULTIMĂ ORĂ: Tânăr transportat urgent la spital după ce s-a răsturnat cu mașina
Oana Sava
Nov 28, 2024