Se împlinesc patru ani de când procurorii DNA au demarat cercetările în dosarul fraudei de la Evaluarea Naţională în care este anchetat un primar.
Elevul acuzat de fraudă la acea vreme susține acum bacalaureatul.
Primele cercetări demarate de anchetatori au demonstrat că în timpul examenului nu au funcţionat camerele de supraveghere video din sălile de clasă şi că ambele teze ale elevului au fost rescrise şi înlocuite. Ulterior, în faţa probelor fără echivoc, Ministerul Educaţiei a anunţat că a notat cele două teze ale elevului cu nota 1. Astfel că media de admitere la liceu a acestuia a fost modificată. Numai că, scrie Adevărul, deşi punctajul a scăzut considerabil, elevul n-a fost mutat la o altă şcoală şi nici măcar într-o altă clasă.
Anul acesta, Ioan Ştefan Lungu va fi absolvent al secţia Ştiinţe Sociale de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.
În iulie 2016, Ministerul Educaţiei era anunțat că se suspectează fraudarea examenului în cazul elevului Ioan Ştefan Lungu, fiul primarului Ilie Lungu din Salcea, județul Suceava.
Elevul obţinuse nota 10 la limba şi literatura română şi 8,83 la matematică. Elevul era mediocru la învăţătură şi nu avea cum să obţină cele mai mari note din comună la examen.
Dacă la început se acreditase ideea că totul s-ar fi petrecut la Botoşani, ulterior s-a stabilit că schimbul a avut loc în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, înainte ca tezele să fie predate în vederea transportării lor la centrul de corectare de la Botoşani.
Mihaela Huncă, pe atunci inspector școlar general la Botoșani, a fost cea care a declarat că scrisul de pe cele două teze diferă.
Mihaela Huncă a precizat, atunci, că "s-au verificat cele două teze şi s-a constatat o suspiciune de fraudă. Pe două teze - cea de la limba şi literatura română şi teza de matematică - scrisurile sunt diferite".
În dosarul anchetat de DNA erau vizate mai multe persoane. Directorul şcolii de la acea vreme, Cătălin Huţu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi a explicat cum s-au petrecut faptele.
Din ancheta derulată ulterior s-a constatat că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză, scrie Adevărul.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că primarul Ilie Lungu i-ar fi promis profesorului Gîză că îi va da 1.000 de lei şi sprijin politic pentru ca soţia lui Cătălin Huţu să fie numită în funcţia de director adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, dacă îi convinge pe directorii Cătălin Huţu şi Nicoleta Zettel să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să fraudeze examenul de Evaluare Naţională susţinut de fiul său. Ilie Lungu şi Mihai Gîză ar fi convenit ca suma de 1.000 de lei promisă să fie împărţită în trei, respectiv câte 400 de lei să le revină celor doi directori, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de inculpatul Gîză Mihai pentru sprijinul acordat.
O altă persoană care a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei este Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Gimnazială Plopeni.
Ea a avut un rol în ceea ce priveşte înlocuirea tezelor. A treia persoană care a mers pe procedura acordului de recunoaştere a vinovăţiei este inspectorul Marius Grigoraş.
Primarul Ilie Lungu nu şi-a recunoscut vinovăţia. Procesul său este pe rolul Tribunalului Suceava.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Botoșăneni buni de muncă prinși la cerșit pe străzile orașului
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Fata din Botoșani s-a calificat în finală la „Norvegienii au talent”
Redacția Botoșăneanul
Nov 04, 2024
Centrul Vechi: Femeile au mâncat semințe, adolescenții s-au cățărat pe monument
Oana Sava
Nov 04, 2024