Este vorba despre toate creșele, grădinițele, școlile, dar și spitalele ori policlinicile construite înainte de 1978.
Până în 2024, școlile și spitalele construite înainte de 1978 vor trebui evaluate din punct de vedere al riscului seismic.
Până în vara anului 2024, toate creșele, grădinițele, școlile, dar și spitalele ori policlinicile construite înainte de 1978 vor trebui expertizate tehnic, pentru încadrarea lor într-o clasă de risc seismic și stabilirea măsurilor ce trebuie luate pentru reducerea riscului seismic, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial.
Interesant e că legea a fost oficializată chiar pe 4 martie, ziua în care se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977, ce a dus la moartea a peste 1.500 de persoane.
Legea 37/2022, apărută azi în Monitorul Oficial 216 și care se va aplica de luni, stabilește, de fapt, modificarea OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.
Astfel, potrivit noii legi, toate construcțiile cu destinația de unități sau instituții de învățământ (creșe, grădinițe, școli, licee, universități) sau cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic construite înainte de 1978 vor trebui expertizate tehnic, “în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție”, potrivit Avocatnet.ro.
Sunt luate în calcul doar clădirile aparținând instituțiilor publice.
Expertizarea se va face la solicitarea șefilor fiecăreia dintre aceste instituții, de către experți tehnici atestați. Aceștia din urmă vor verifica rezistența mecanică și stabilitatea clădirilor. Expertizarea tehnică a acestor clădiri va trebui să demareze până, cel mai târziu, la data de 1 ianuarie 2023.
Apoi, expertizele tehnice în vederea încadrării acestor clădiri în clasă de risc seismic vor trebui finalizate până la data de 1 iunie 2024.
Fondurile necesare finanțării cheltuielilor legate de expertizarea tehnică, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție la construcțiile amintite vor proveni din bugetul de stat sau din bugetele locale.
Conducătorii instituțiilor publice ce administrează școli sau spitale vor putea fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea termenelor amintite, respectiv cel de începere și cel de finalizare a evaluării clădirilor din punct de vedere al riscului seismic.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Primele exit poll-uri: Bătaie între Lasconi și Călin Georgescu pentru turul II
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024