Zeci de părinți, copii, educatori sau psihologi din Botoșani au asistat la o lecție de parenting mai puțin obișnuită.
S-a întâmplat în cadrul unei conferințe susținută de Arhidiaconul Sorin Mihalache, la invitația preotului Partenie Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia din municipiul Botoşani.
Tema conferinţei a fost ”Părinți și adolescenți: război și pace”. Arhidiaconul Sorin Mihalache a abordat într-un limbaj accesibil - apelând la dovezi științifice, dar și creștine - o multitudine de probleme cu care se confruntă în zilele noastre nu doar adolescenții, ci și părinții și deopotrivă profesorii care lucrează cu elevii adolescenți.
Cele mai multe întrebări s-au formulat în jurul problemelor legate de anturaj, de pericolele care decurg din contactul cu persoane certate cu legea, dar și despre preocuparea părinților de a contura încă din copilărie un anturaj bun pentru viitorii adolescenți.
Potrivit părintelui Sorin Mihalache, ”primul lucru care ar trebui făcut în raport cu un adolescent, este ca noi să ne străduim să reparăm relația pe care o avem cu el”.
Este primul pas înainte de a-i spune unui adolescent ce trebuie să facă, înainte de a-i da o lecție despre viață, înainte de a-i spune o întâmplare cu tâlc, înainte de a-i spune că al lui comportament este periculos, că este într-un pericol de a-și pierde libertatea, de a fi închis.
”Dacă nu am o relație cu el, tot ce îi dau eu, el va respinge. Este ca atunci când avem un pod și două maluri. Dacă între cele două maluri este un pod foarte fragil, pe care nu poate să treacă un om, eu nu pot să fac un spital dincolo de pod. Primul lucru ca să pot face spitalul este să consolidez podul. Cu cât vreau să îi transmit mai mult celuilalt, cu atât am nevoie să construiesc o relație mai solidă cu el. Pentru asta am nevoie de două lucruri: ajutorul lui Dumnezeu, trebuie să mă rog foarte mult, și să fiu eu foarte deschis, dornic, să îmi revizuiesc comportamentul”,
Arhidiacon Sorin Mihalache
Însă, adaugă pr. Sorin Mihalache, depinde foarte mult de metodele la care apelează un părinte pentru a se apropia de sufletul adolescentului.
”Trebuie să arunc pistoalele și să iau flori. Să merg la întâlnire cu bandaje, nu cu cuțite. Nu mă duc să îl bat, să îl critic, merg să îl bandajez, să îl îmbrățișez. Pentru asta trebuie să îmi organizez propria viață. Intervențiile în viața adolescenților încep cu intervențiile în viața noastră”,
Arhidiacon Sorin Mihalache
Cât suntem dispuși, ca părinți, să facem pașii necesari pentru a ne întoarce adolescenții pe drumul cel bun? Câtă rugăciune, câtă răbdare, câtă dragoste?
”Problema noastră este că obosim prea repede. Dragostea noastră are nevoie de o infuzie serioasă de Duh Sfânt, de har de la Dumnezeu. Trebuie să ne rugăm pentru copiii noștri. Când nu sunt rezultate să începi din nou. (...) Intenția de bine este fundamentală. Bunătatea noastră nu trebuie să capituleze, nu trebuie să obosească. Ești bun luni, marți cedezi, miercuri explodezi pentru că săptămâna trecută ai fost bun și nimeni nu te-a gratificat pentru asta... Asta nu e bunătate. Aici e logica. O mamă are mult de lucru cu un asemenea copil. Trebuie să se pregătească pentru dragoste manifestată în fiecare zi”,
Arhidiacon Sorin Mihalache
Dragoste îmbrăcată în perseverență, spune părintele, folosind în acest sens un exemplu grăitor:
”Mama de fiecare dată se lovește de o stâncă, dar ea din nou vine ca un val... Bunătatea mamei are până la urmă sorți de izbândă. Primul val, când lovește stânca, pierde valul și câștigă stânca. Al doilea val care lovește stânca, pierde valul, câștigă stânca. La 100 de valuri, pierd valurile și câștigă stânca. La 1.000 de valuri pierde stânca și câștigă valul. Aceasta este o victorie construită din înfrângeri. Eu nu vreau să câștig lupta acum, eu mă pregătesc pentru un război de durată.
Ca să reparăm o astfel de relație ne pregătim să construim mai întâi. Climatul emoțional în primul rând, pentru că dacă nu este dragoste nu se poate face nimic. El trebuie să simtă că îl iubesc, asta înseamnă că trebuie să îl iubesc pe limba lui.
Noi trebuie să mergem la copilul nostru, nu să așteptăm să vină el la noi. Să mă duc în văgăuna lui, să pot ajunge acolo și să nu mi se ridice părul în cap trebuie să mă rog, să fiu plin de bunătate, de blândețe, or asta numai cu ajutorul lui Dumnezeu se poate. Iar când am greșit am o armă: îmi cer iertare”,
Arhidiacon Sorin Mihalache
Părintele Sorin Mihalache a mai amintit și alte metode la care părinții pot apela pentru a se apropia de copiii lor: bună dispoziție pentru detensionarea situațiilor, calmul, echilibrul și continua comunicare.
Însă vorbele, singure, nu vor reuși aducă adolescentul acasă.
”Doar cuvintele înseamnă foarte puțin. Cercetătorii ne spun că doar 7% din ce comunicăm este cu gura. 60% este ce comunic cu corpul, iar 30% este ce comunic cu vocea, dacă timbrul este calm, catifelat, dacă vorbesc strident sau repede. Starea de spirit este foarte importantă. Am nevoie de corp pentru a comunica, atunci îl pot ajuta pe adolescent să primească mesajele care sunt deranjante. Pentru că eu cu corpul îl îmbrățișez și cu gura îi spun mesajele care mă dor. Corpul meu îl îmbrățișează, ceea ce face ca lucrurile să fie altfel”,
Arhidiacon Sorin Mihalache
Iar părintele a oferit celor prezenți chiar și un exemplu de comunicare eficientă cu adolescentul (vezi video jos).
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bănuieli de infidelitate și răzbunare brutală: Medicul i-a recomandat repaus sexual
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Tragedie în familia interpretului Igor Cuciuc: Fiica sa a murit la numai 17 ani
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Valeriu Iftime: Gata cu lucrurile de mântuială
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024