Cea mai mică inimă artificială din lume a fost realizată de o echipă de studenți, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T Popa" din Iași.
Proiectul tinerilor a fost câștigător, zilele trecute, într-o competiție mondială din Japonia, unde au mai participat alte nouă echipe din lume. Inima artificială pentru nou-născuți şi copii, dar care poate fi proiectată și pentru adulți, este controlată printr-o aplicaţie instalată pe telefonul mobil.
Inima artificială, de 4,5 centimetri înălțime și cu un diametru de 5 centimetri, este pe bază de titan și are o durată de funcţionare de peste 90 de ani. Studenții au apelat la levitația magnetică tocmai pentru a elimina componenta de uzură și pentru a putea pompa sângele mai încet.
Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei
„Am realizat două inimi suficient de mici atât pentru pacientul adult cât și pentru pacientul pediatric. În același timp, acest dispozitiv trebuie fie biocompatibil pentru a nu fi respins de organism, pentru a nu provoca distrugerea sângelui.”
În cazul în care se decuplează sursa, dispozitivul intern poate funcționa câteva ore. Nu există riscul de întrerupe a activității inimii, scrie observatornews.ro.
Alexandru Pleșoianu, coordonatorul echipei
„Inima este inițial pornită cu ajutorul telefonului mobil. Este în același timp și setată să funcționeze specific pentru parametri necesari fiecărui pacient în parte pentru că fiecare pacient este diferit.”
Andreea Popovici, studentă UMF Iași
„Insuficienţa cardiacă aduce foarte multe declinuri, aproximativ 10 decese pe zi și este un lucru foarte serios, desigur, la care noi acum lucrăm, studenţii şi oamenii mari din industrie, lucrăm să combatem acest lucru.”
Studenţii s-au axat, printre altele, pe comoditatea pacientului, dar şi pe calitatea vieţii lui.
Robert Gatman, student UMF Iași
„Inima este plantată în locul ventriculelor și este pusă în mișcare de acest driver ce este sub piele. Dar cum este alimentat driverul? Păi prin aceasta baterie care lucrează pe principiul wireless.”
Ionuț Nistor, medic Spitalul C.I Parhon din Iași
„Încercăm să putem dezvolta acest proiect la un nivel matur din punct de vedere ştiinţific și care să poată fi testat pe model animal, lucru care ni-l propunem în următorii doi ani.”
Proiectul vine în sprijinul celor care așteaptă un transplant de inimă, o intervenție efectuată destul de rar în România și asta din lipsa donatorilor.
(Foto: Facebook/Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T Popa Iași)
ACUM: Revoluționarii și șefii din administrație se pregătesc să comemoreze eroii din 1989
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Primar amenințat cu moartea într-un LIVE, bărbat adus în cătușe la Botoșani: Îl omor cu mâna mea
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Un botoșănean care s-a pus pe afumat carne a fost la un pas să dea foc la casă
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile