Trei dintre cei mai bogaţi români derulează afaceri de ordinul milioane de euro în judeţ. Deşi se vehiculează mereu ideea că Botoşani reprezintă o zonă defavorizată, neatractivă pentru marii investitori, a reuşit totuşi să atragă trei oameni din „Top 300 cei mai bogaţi români”. Asta reiese din clasamentul întocmit de revista Capital.
„Regele Asfaltului” repară cu 20 de miliarde lei vechi kilometrul de drum
Acesta a fost făcut public luni şi îl include pe poziţia a 16 – a pe Dorinel Umbrărescu, posesorul unei averi estimate la 340 milioane de euro. Firmele controlate de cel supranumit „Regele Asfaltului”, vor primi sume consistente de bani pentru reabilitarea drumurilor judeţene din Botoşani şi Suceava. Asocierea Tehnostrade SRL/Spedition UMB a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru punerea în practică, în cele două judeţe, a programului lansat de Elena Udrea, de reabilitare a 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local. Valoarea contractului se ridica la 551.988.671 lei fără TVA (130 milioane de euro) şi cum la Botoşani sunt incluse în program 116,5 km, iar la Suceava 231,2 rezultă că MDRT va plăti 1,5 milioane de lei pentru modernizarea unui singur kilometru de drum.
Dacă se ia în calcul şi TVA se ajunge chiar la 1,96 de milioane. Pe de altă parte, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, care coordonează şi activitatea Secţiei Drumuri Naţionale Botoşani, tocmai a încheiat pe 10 octombrie contractele pentru deszăpezirile drumurilor naţionale din judeţ cu firma UMB Spedition, care aparţine tot afaceristului băcăuan Dorin Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”.
Hotel şi staţie GPL de la un „câine roşu”
Cristian Borcea este al doilea român din „Top 300” cu afaceri în Botoşani. Averea acestuia este evaluată la 51 de milioane de euro şi cuprinde inclusiv un restaurant la Miami, în Statele Unite ale Americii, în care ar fi băgat 800.000 de euro. În Botoşani Cristian şi fosta sa soţie Mihaela au inaugurat în luna aprilie a anului precedent Hotelul Premier, o investiţie care se ridică la circa 1,5 milioane de euro. Construcţia imobilului a fost precedată de deschiderea cu mai mult timp în urmă a unei staţii GPL şi a unei spălătorii pe SC Crimbo Gas 2000 SRL, firmă la care acţionarul de la Dinamo deţine 38,14% dintre acţiuni, iar fosta sa parteneră de viaţă 61,86%.
Între hotel, mall şi TV executat silit
Al treilea român din Top 300 care derulează afaceri în Botoşani este ieşeanul Dănuţ Prisecariu. Acesta a terminat în 2009 renovarea Hotelului Rapsodia, pe care iniţial l-a introdus în reţeaua Best Western.
Moldova Universal, una dintre marile companii ale ieşeanului cu o avere de circa 22,5 milioane de euro, lucrează din nou în ritm susţinut la ridicarea mall-ului de la Botoşani. Pe site-ul oficial al proiectului se anunţă terminarea investiţiei în toamna acestui an, însă, deşi lucrările au avansat, exteriorul fiind aproape gata, complexul comercial pare imposibil de dat în folosinţă în doar o lună şi ceva de zile. Lucrările la mall trebuiau terminate de mai mulţi ani, în urma unei licitaţii organizate de municipalitate în 2006.
"Construcţia a fost întârziată deoarece la nivelul anului 2008 apetitul marilor retaileri pentru judeţul Botoşani era scăzut, marea majoritate a retailerilor având blocate proiectele noi. Anul acesta am constatat o revigorare a interesului retailerilor pentru extindere", a declarat pentru
Ziarul FinanciarPetronela Avram, responsabil de închiriere la Uvertura. Tele’M Botoşani, postul controlat de Prisecariu, a fost executat de Fisc anul acesta, echipamentele ajungând la o firmă, iar licenţa fiind transferată la o alta. Finanţele nu au reuşit totuşi să recupereze întreaga sumă datorată statului.
În "Top 300" întocmit de Capital nu a intrat nici un om de afaceri din Botoşani. Iftime, Căzăcuţ şi Ciubotaru au fost incluşi în clasamentul încomit de "Forbes România", numai că toţi erau mai jos de locul 400.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI DESPRE CEI MAI BOGAŢI BOTOŞĂNENI:
Milionarii de Botoşani, cei mai bogaţi oameni din judeţ