Birocrația din România este, fără dar și poate, cel mai bun prieten al timpului pierdut. Iașul ar urma să aibă unul dintre cele mai mari spitale din România, proiectul indicând construcția unei clădiri care ar urma să fie a doua, ca mărime, din țară.
Doar că, la acest moment demersurile pentru construirea Spitalului Regional Iași sunt blocate de birocrație.
Conform publicației DCnews, subiectul amânării Spitalului Regional Iași, a fost dezbătut, în cadrul unei emisiuni la radio, de către jurnalistul Val Vâlcu și moderatorul Sorin Croitorescu.
"Ne propunem să discutăm în ediţiile noastre de dezbatere, de prânz, şi despre aplicarea proiectelor finanţate prin PNRR, să urmărim ce se întâmplă cu banii ăştia, de fapt. Şi astăzi discutăm despre un proiect legat de renovarea şi utilarea cabinetelor de medici de familie. Sunt vreo 180 de milioane de euro alocaţi pentru acest proiect, cam 60.000 euro de fiecare cabinet care aplică şi primeşte banii. Şi vrem să vedem în ce stadiu se află, pentru că au fost. Un prim apel de proiecte s-a încheiat la sfârşitul anului trecut, un al doilea - o redeschidere a apelului - s-a încheiat în februarie şi încă nu ştim foarte clar câţi medici de familie beneficiază, dacă beneficiază.
Spuneţi-mi 60.000 euro pentru un cabinet de medic de familie. Sigur că sunt de ajutor aceşti bani, da sunt suficienţi în această fază?",
sunt întrebările adresate de Sorin Croitorescu.
Val Vâlcu, a replicat:
"Haideţi să o luăm de la capătul celălalt. Sunt peste şase miliarde de euro care ar putea fi cheltuiţi prin PNRR şi prin fondurile: programul operaţional sănătate, fondurile alocate de Bruxelles şi două miliarde în PNRR. Deci sunt opt miliarde pentru medicina de vârf, pentru sistemul terţiar, spital, în afara celor regionale. Deci sunt bani care aşteaptă proiecte. Autorităţile locale, primării, consilii judeţene, autorităţile centrale trebuie să aplice şi să ducă la capăt aceste proiecte.
Pentru 27 de spitale deja există studii de fezabilitate, înţeleg că şi terenuri. Ar trebui ca în trei ani să avem 27 de spitale, nou-nouţe",
.
"De asta a mers greu, pentru că ne-am legat singuri greutăţi de picioare, condiţionalităţile ex ante. Sigur, pentru multă lume e o limbă străină Bruxelleză, acest jargon profesional. De exemplu, în cazul Poloniei, au fost şase pagini de proiect, la noi 61 de pagini. Deci funcţionarii noştri, birocraţii noştri, pentru a justifica salariile, au inventat, au adăugat, au făcut extrem de detaliate aceste, să le spunem, caiete de sarcini şi în felul acesta, procedurile au durat, au fost contestaţii, au apărut probleme.
Însă, să dea Dumnezeu să meargă şi Spitalul Regional. Cum spuneam, în PNRR 27 de instituţii noi medicale sunt pe linia de start. Au început licitaţiile, proiectele tehnice, după aceea construcţia ar trebui să fie gata în trei ani, că aşa e PNRR-ul. Vedem celelalte 6 miliarde cum vor fi cheltuite prin Ministerul Fondurilor Europene.
Dacă mergem la bază, în linia întâi la medicina primară să ştiţi că lucrurile nu s-au schimbat din 1992. Banca Mondială oferea României în 1992, un credit de 200 de milioane de dolari. La vremea aceea era o sumă uriaşă, poate la fel ca PNRR-ul pentru a deschide, pentru a inaugura, pentru a renova şi dota 200, cam asta e cifra de cabinete în rural, în anumite puncte, mă rog. S-a adus aparatură, care atunci permitea efectuarea unor analize la nivelul tehnologiei din momentul respectiv. S-au văruit, amenajat, dotat cu mobilier centrele acestea medicale, care au rămas la fel de goale multă vreme, pentru că după 1990, cum ştiţi, deschizându-se bariera de acces în oraşe, era greu să determini pe cineva să meargă la ţară",
a mai spus Val Vâlcu.
(sursa foto: bzi.ro)
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024