Unele dintre spațiile deschise pentru servire de băuturi răcoritoare sau alcool dar și diverse sortimente de mâncare, ar putea să nu mai fie funcționale vara aceasta. Și, cel puțin oficial, lovitura vine din alt oraș, nicidecum de pe plan local.
Vorbim de terasele unde loc era aproape vânat, de pe Pietonalul Unirii, una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului.
Iată explicațiile celor de la Primăria Botoșani.
”Pietonalul Unirii, Pietonalul Bancar și Transilvaniei au fost reabilitate prin fonduri europene și încă sunt în garanție până în anul 2019. Am primit de la ADR Nord - Est o adresă prin care ni se solicită ca pe perioada garanției să nu desfășurăm pe aceste pietonale, activități generatoare de venituri”,
Marian Murariu, viceprimar municipiul Botoșani
Astfelm terasele de pe cele pietonale, care aveau concesionate suprafețe din domeniul public și achitau concesiune la Primărie, se află în situația în care, anul acesta să nu mai poată încheia aceste contracte.
Iar somația ar fi venit de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est, organism care monitorizează investițiile efectuate prin fonduri europene.
”Primăria a revenit cu o altă adresă la ADR solicitându-le să reanalizeze acest lucru deoarece banii încasați de la aceste terase ne ajută pentru salubrizare sau iluminat și încă așteptăm răspunsul dlor”,
Marian Murariu, viceprimar municipiul Botoșani
În unele cazuri, taxa de concesiune pe sezon era și de câteva zeci de mii de lei. Asta pe lângă celelalte taxe pe care le achită operatorii economici care desfășoară activități de alimentație publică, la Botoșani.
”Primăria municipiul Botoșani emite o autorizație privind desfășurarea activităților înregistrate în grupele CAEN 569 – restaurante, 563 – baruri și alte activități de servire a băuturilor, 932 – alte activități recreative și distractive, adică pe scurt asta reprezintă autorizație fiscală de funcționare care se achită anual”,
Marian Murariu, viceprimar municipiul Botoșani
400 de agenți economici aproximativ își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Botoșani, cu astfel de activități, respectiv baruri și restaurante sau spații de joacă pentru copii, piscine gonflabile.
Dintre aceștia, până la 15 martie 2017, dată limită impusă de municipalitate, și-au achitat taxa fiscală de funcționare un număr de 230 de agenți economici.
”Cei care au întârziat suportă majorări, în timp ce, cei care persistă cu întârzierea primesc notificări din partea Biroului agenți economici a Poliției Locale, primesc avertismente, amenzi și dacă continuă în neachitarea taxei li se suspendă activitatea până la intrarea în legalitate”,
Marian Murariu, viceprimar municipiul Botoșani
Cel mai mare cuantum al acestei taxe este plătit de restaurantele care se află în zona A a orașului și care au spațiu de servire mai mare de 500 mp și care se ridică la 4.300 de lei pe an.
La polul opus se află barurile de cartier care plătesc în jur de 260 de lei pe an.
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024