Rezultatele preliminare a scanării de tip georadar și 3D care a avut loc în zona Centrului Istoric al municipiului Botoșani au fost prezentate într-o conferință organizată în cadru larg în sala Mihai Eminescu a Primăriei.
Delegație din Ucraina dar și parteneri sau funcționari ai municipalității, împreună cu reprezentanții firmei care a realizat scanarea s-au așezat la masă pentru o retrospectivă a etapelor parcurse deja, în cadrul proiectului „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”.
Este un proiect transfrontalier implementat cu bani de la UE, în cadrul căruia vor fi atinse multe obiective în ambele țări, într-un parteneriat intercultural. La Botoșani, spre exemplu, se dorește înființarea primului muzeu multimedia al diversității multiculturale, iar ineditul din acest demers este faptul că locația aleasă este în subteran, într-unul din beciurile din Centrul Istoric.
Raluca Bălășcău, șefa serviciului proiecte europene din cadrul Primăriei Botoșani, are calitatea de manager de proiect la „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, fiind deschizătoarea conferinței de diseminare a primelor rezultate obținute.
„Este un proiect pe care îl implementăm deja de anul trecut cu partenerii noștri din Ivano Frankivsk. Este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014 – 2020. Liderul de proiect este municipiul Botoșani și partener Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională” ,
Raluca Bălășcău, manager de proiect
Primarul Cosmin Andrei s-a implicat prin prisma funcției în acest proiect, fiind parte chiar din delegația botoșăneană la una dintre vizitele de lucru efectuate în Ucraina.
„Sunt convins că, ceea ce ne veți arăta în prezentarea dvs. confirmă mitul pe care îl discută botoșănenii, că avem lucruri interesante aici în municipiu, care vor fi integrate în circuitul turistic prin care se dezvoltă și economia locală. Aștept cu interes rezultatele finale, cunosc aspecte care sunt cu adevărat spectaculoase, deci proiectul va fi cu siguranță unul de succes”,
Cosmin Andrei, primar
În cadrul conferinței de astăzi a fost prezentat și un clip video reprezentantiv pentru Ivano Frankvisk prin care au putut fi văzute imagini de la un „Festival al Fierarilor”. Maeștrii fierari i-au trimis primarului cadou un logo pentru proiectul transfrontalier. Acest obiect ar urma să fie primul exponat din Muzeul Multimedia care se va deschide anul viitor.
„Sora” Primăriei în cadrul a numeroase proiecte culturale este și de această Direcția Județeană de Cultură, condusă de Dănuț Huțu, care a avut misiunea de a organiza licitația pentru scanarea Centrului Vechi.
„Contractul nostru presupune mai multe activități. Dar prima activitate și cea mai importantă se referă la scanarea tridimensională a beciurilor, tunelurilor care există, care pot fi vizualizate. A doua etapă este măsurători cu o tehnologie georadar de scanare pe sub pământ în locurile unde nu există acces fizic la respectivele tuneluri și beciuri. O altă activitate ține de realizarea unui plan, a unei hărți, în urma unor zboruri aerofotometrice, cu ajutorul unei drone iar o altă subetapă este reprezentată de un tur virtual la nivelul solului și subteranului acolo unde există acces fizic”,
Ciprian Săvescu, manager de proiect în cadrul asocierii care a efectuat scanarea
Toate informațiile vor fi transpuse într-o hartă interactivă cu acces online. Nu în ultimul rând, va fi realizat un raport științific prin care să fie interpretate toate rezultatele reieșite în urma scanărilor. Echipa de proiect presupune specialiști din mai multe activități: geofizică, arhitectură, geodezie (măsurători) și arheologie.
Până la acest moment s-a finalizat etapa de scanare tridimensională a beciurilor care au fost identificate ca fiind accesibile. De asemenea, a fost începută și scanarea georadar dar din cauza vremii nefavorabile a fost suspendată pentru a fi reluată când condițiile meteo vor permite acest lucru.
Cu o precizie de milimetru s-a scanat tot ceea ce înseamnă Centrul Istoric supra și subteran. În urma imaginilor care au fost prezentate astăzi a reieșit că există tunele subterane și beciuri, în unele cazuri pe două niveluri și pe alocuri, fără să fie încă demonstrat, chiar cu trei niveluri.
În unele cazuri tunelurile se opresc brusc, fiind blocate „în mod nefiresc” din motive necunoscute la acest moment.
Proiectul presupune şi înfiinţarea Muzeului Multimedia al Diversităţii Culturale Botoşani. Muzeul va fi amenajat într-un beci aflat sub clădirea din Piaţa 1 Decembrie, 45, vizavi de Biserica Uspenia.
Ucrainenii vor înființa un muzeu dedicat armelor, într-o clădire de patrimoniu din orașul Ivano Frankivsk.
Valoarea acestui proiect transfrontalier este de 938.560 de euro, din care 520.800 de euro pentru Primăria Botoşani.
În video pot fi vizualizate mai multe informații amănunțite despre scanarea care a fost efectuată în Centrul Istoric.
Anul viitor, în primăvară, în cadrul acestui proiect ar urma să aibă loc și un festival al etniilor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024