Întâlnirea a fost solicitată de reprezentanții Grupului de Inițiativă Locală „Romii Botoșani 2021” și a avut loc în sala Mihai Eminescu a Primăriei, de la ora 12:00.
Au cerut audiența urmare a mesajelor transmise de primarul Cosmin Andrei privitoare la revitalizarea zonei și eliminarea locuințelor sociale din Centrul Istoric.
În acest demers a fost achiziționată și Casa Ankele de către Primărie.
Reprezentanții etnicilor au vrut să știe dacă măsura îi vizează pe toți locuitorii din centru sau doar pe minoritari: „Romii sunt disperați și se gândesc: «dle unde ne vor duce și unde vom fi mutați»? Pe de altă parte, românii din comunitate îi întreabă zi de zi: «dle, când vă mută, când plecați din centru»?”, a fost reacția lui Jupiter Borcoi.
A intervenit în discuție și Semiramida Bălan, consilierul pe probleme de romi din cadrul Prefecturii care a povestit de aceeași stare de îngrijorare:
„Discuția a pornit în interiorul comunității. Eu recunosc, fiind mai mult pe activitate de birou am fost surprinsă, nu citesc presa zilnic recunosc, și am fost sunată de colegi din țară. Chiar ultimul care a sunat este deputatul Florin Manole: «bă, dar e prietenul meu, cum să vă scoată de acolo»? I-am spus că nu este o problemă, este înțelegerea greșită. Discuția este în comunitatea mea de romi: de unde va porni? Unde se termină? Cine trebuie să se gândească la evacuare, cine să se pregătească?”,
O echipă de la Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei a lucrat la o situație a numărului de persoane care locuiesc în Centrul Istoric.
„Locatarii de etnie romă din Centrul Vechi au aproximativ 30 – 35 de ani de când locuiesc în acele locuințe de stat sau proprietate. La o primă estimare pe care am făcut-o ca mediator sanitar împreună cu colegii mei, reiese următoarele: avem 17 locuințe de proprietate, în aceste locuințe sunt câte două, trei familii, adică 51 de familii. La locuințele de stat date de Primărie sunt 59 de locuințe la care se adună câte două, trei familii sunt 177 de familii. Cam 230 de familii în zona Centrul Vechi, de la 1 Decembrie nr. 46 unde întoarce tramvaiul și apoi toată zona”,
Rubina Ferariu, angajată DAS
Din aceste familii, doar în jur de 10 sunt cu locuri de muncă, restul fiind persoane fără venituri sau beneficiare de ajutor social.
Un alt tânăr a fost de părere că zona Centrului Istoric rămâne oricum una „moartă” cu sau fără actualii cetățeni care locuiesc acolo.
„Despre problema revitalizării zonei Centrului Istoric, eu personal nu cred că aceasta se datorează comportamentului membrilor din comunitate sau alte aspecte care țin doar de membri. Eu cred că e o problemă legată și de viziunea celor care investesc acolo. Vă dau exemplu concret, celor de la restaurantul turcesc le merge afacerea, vin mulți din toate cartierele orașului și mănâncă acolo. Celor de la cafenea, la fel, le merge foarte bine afacerea. Mai sunt câțiva, dar puțini. Restul au magazine care țin haine acolo și efectiv nu vând pentru că nu au viziune. Sunt haine care sunt ținute de zeci de ani acolo și dacă nu o să mai fim noi tot nu o să avem vânzare”,
Un tânăr din centru
Iulian Ciubotaru, șeful Compartimentului Informații Cetățeni (CIC) din cadrul Primăriei Botoșani, a încercat să explice tipurile de locuințe deținute de municipalitate și a insistat și asupra faptului că instituția poate să se folosească de aceste spații așa cum crede de cuviință.
„În Botoșani sunt trei tipuri de locuințe: ANL-urile care sunt locuințe pentru tineri până în 40 de ani, în niște condiții speciale. Locuințele sociale, cele 72 edificate în Cișmea: 36 la intrarea în cartier, 36 mai jos pe Constantin Iordăchescu și restul locuințelor sunt în patrimoniul privat al Primăriei. Deci, proprietar este municipiul Botoșani care dispune asupra lor”,
Iulian Ciubotaru, șeful CIC
Primarul i-a ascultat pe toți cei care au luat cuvântul și la final le-a oferit răspunsurile cerute, insistând pe faptul că TOATE persoanele din centru, indiferent de etnie, vor fi mutate: „Nu am făcut niciodată referire la cetățenii din Centrul Istoric ca fiind romi exclusiv”.
„Întrebarea este de ce normalitatea a celor pe care-i reprezentați este aceasta, ca statul să le dea locuință? De ce nu sunt alternative? Văd o abordare nepotrivită, că locuim acolo de 30 de ani, că nu avem 300 de lei să plătim chiria, de ce plătim penalități? Cred că trebuie redefinită normalitatea, dl Ciubotaru a spus foarte bine: municipalitatea deține niște locuințe în patrimoniul privat de care dispune așa cum dorește. Că sunt sociale sau că pot fi de serviciu, sau că pot fi sedii de asociații sau alte destinații pe care le decide Consiliul Local, este strict la latitudinea celor care propun și decid”.
„Nu mai vreau locuințe sociale în Centrul Istoric. Cum ajungem la acest deziderat, că mai durează doi ani, că terminăm locuințele sociale, că nu terminăm, acesta este mesajul principal pe care doresc să-l transmiteți. L-am transmis și eu personal atunci când merg în Centrul Istoric. Merg foarte des și discut cu agenții economici de acolo care nu sunt extrem de încântați, și vă întreb de ce nu mergeți și vorbiți și dvs. să vedeți cât de greu le este în Centrul Istoric?”
Edilul șef a continuat și a transmis că vor rămâne în zonă doar proprietarii cu acte în regulă, respectiv care sunt încheiate la notar. Nu vor mai fi repartizate și nici vândute locuințe în Centrul Istoric, deși încă există o sumedenie de solicitări în acest sens.
„Luați-vă gândul de la Centrul Istoric. Și la vânzarea locuințelor. Nu am făcut nicio repartiție în acest mandat, nu voi face nicio repartiție. Dimpotrivă. Voi încerca să modific statutul locuințelor sociale din Centrul Istoric, iar în ceea ce privește vânzarea imobilelor, nu voi promova nicio vânzare de imobil în Centrul Istoric. Toți cei care dețin locuințe în Centrul Istoric vor fi mutați. Vom oferi alte locuințe, iar chiriașii vor avea de ales, cu excepția Centrului Istoric. Voi continua și demersul de a recupera locuințele tranzacționate ilegal, din punctul meu de vedere, de către Locativa”,
Cosmin Andrei, primar
Vor fi evacuate persoanele care ajung în instanță dacă au mai mult de trei sancțiuni pentru tulburarea ordinii și liniștii publice: „Niciodată nu voi scoate o familie în stradă, decât dacă așa decide instanța”, a încheiat primarul.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024