Proiectul privind modificarea tarifelor pentru unele activități din cadrul serviciului de administrare a domeniului public și privat al municipiului, a unor activități din cadrul serviciului de salubrizare precum și o notă de fundamentare întocmită de societate a stârnit nespus de multe contradicții în Ședința Ordinară din luna martie a Consiliului Local (CL) Dorohoi.
Potrivit Vocea Dorohoiului, de la 1 mai se vor modifica tarifele pentru activitățile specifice de salubrizare, deszăpezire, ecarisaj, întreținere drumuri, administrare cimitir și altele. Societatea Servicii Publice Locale (SPL) aduce ca argument schimbarea cotei de asigurări sociale, tarifele practicate sunt cele din 2012, creșterea costurilor. Reprezentatul Direcției Edilitare a specificat, în cadrul ședinței, faptul că aceste tarife ar fi ilegale și trebuie respectate anumite norme.
„Noi lucrăm cu această direcție cu contract de delegare, din 2010 nu s-a făcut niciunul de prestări servicii. La investițiile din municipiu, noi dăm 3%, în CL s-a aprobat 7%. Care este norma de timp, care e utilajul, care este materialul. Nu se poate merge așa. Am discutat și cu primarul, care ne-a îndrumat să facem o hârtie de intrarea în legalitate. Eu nu voi semna aceste prețuri nelegale. Toată lumea trebuie să intre în legalitate, dacă nu propun CL să le scoată la licitație", a menționat reprezentatul de la Edilitare.
Un consilier a propus amânarea proiectului, altul a considerat să aducă niște precizări legate de mersul unei societăți. „Aceasta este o normă internă, care nu ne privește pe noi. Acum stabilim niște tarife care au fost calculate, dar în momentul în care veniți și ne acuzați că este vorba despre o ilegalitate trebuie să o dovedim. Un tarif nu poate fi ilegal, deci poate fi corect sau incorect calculat. Eu ca și societate, vorbesc în calitate ca acționar la SPL, sunt dator să măresc tarifele pentru a-mi asigura profitul maxim", a afirmat consilierul Sergiu Nacu.
Președintele de ședință, Telus Olariu, a prezentat niște calcule și s-a arătat nemulțumit de faptul că societatea trebuie să cumpere în fiecare lună, hârleț, lopată, salopetă și alte materiale pentru muncitori. Consilierul a pus punctul pe „i" în momentul în care a dat un exemplu concret, săpatul gropii în cimitir, sarcină care revine acestei societăți care gestionează cimitirul.
„De săpat groapa.. deci mai jupuim și morții, Dumnezeu să-i ierte! Nu se poate ca echipament de protecție, câte o salopetă pe lună, nu se poate în fiecare lună să cumperi hârleț și lopată. Și ajungem la un preț de săpatul gropii de 246 de lei fără TVA, iar dacă aplicăm TVA-ul trecem de 300 lei. Să nu ne batem joc, societatea aceasta este a Consiliului Local, care este acționar și când spun Consiliul Local, spun cetățenii care plătesc taxele și impozitele în Dorohoi", a afirmat Telus Olariu.
Imediat, consilierul Daniel Irimia, care este angajat al acestei societăți a ținut să ia cuvântul, întrucât de trei săptămâni se ocupă de problema gropilor din cimitir. Muncitorii rup des hârlețele pentru că terenul cimitirului este dificil. Sunt zile în care muncitorii nu mai contenesc din lucru, nu există săptămână în care să nu existe câte o înmormântare în municipiul Dorohoi. Și aici societatea a propus mărire tarifului pe care familia îndoliată trebuie să-l plătească, de la 185 lei, la 246 lei. Consilierul a explicat în maxim un minut ecuația gropii din cimitir.
„Calculele au fost făcute la câte hârlețe și lopeți s-au rupt pe lună. De trei săptămâni mă ocup exact de gropi. Să vă spun un lucru, colegul a făcut un calcul la 246.20 lei pe lună, el a fost mai mărinimos. Vreau să vă aduc la cunoștință că o groapă normală cuprinde 1.30 pe 2.30 conform standardelor și a regulamentului aprobat de CL, cu doi metri adâncime și înseamnă 5.85 de metri cubi pământ care înmulțit cu 4, 8 ore pe metru cub vă iese 324, nicidecum 246, deci la 12 lei pe oră veți ajunge la 15", a conchis Daniel Irimia.
Directorul SPL, Dragoș Popoiu, a menționat imediat că dacă știa că vor fi discuții aducea și statele de salarii la fundamentarea tarifului. Calculele pentru noile tarife au fost făcute de un expert contabil în urma unei decizii a Curții de Conturi. Există două cimitire în apropierea municipiului Dorohoi, care sunt administrate de parohiile din zonă, iar aici săpatul gropii variază între 80 și 100 de lei, mai ieftin decât la cimitirul din strada 1 Decembrie din Dorohoi.
În urma votului exprimat de consilieri, proiectul a primit aprobare. Din 18 consilieri prezenți, unul a ieșit pe hol în timpul dezbaterilor, iar la vot din 17 rămași, patru s-au abținut, iar restul au votat pentru.
Angajări la Urgențe: POSTURILE scoase la concurs
Oana Sava
Nov 15, 2024
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024