(P) Ideea de a face economii este fundamentală pentru o bază financiară sigură, însă, din păcate, programa școlară nu conține cu adevărat lecții privind importanța administrării banilor, așadar această temă rămâne exclusiv în sarcina părinților.
Știm că cei mici vor să li se cumpere lucrurile „acum” și tocmai de aceea este extrem de complicat să le explicăm copiilor că poate nu au nevoie de acel obiect sau de acea jucărie sau că poate ar trebui să-și strângă banii pentru ceva mai consistent. Cu toate acestea, este esențial să-i învățăm încă de la vârste fragede că unele lucruri nu pot fi achiziționate fie pentru că nu există suficiente finanțe, fie pentru că bugetul familial este limitat, existând alte priorități. Iar pentru a reuși să înțeleagă acest aspect și mai bine, este important să le introducem în viața lor ideea de „economii”. Prin urmare, am selectat pentru tine cinci trucuri care te pot ajuta să reușești. Potrivit specialiștilor, poți începe această etapă încă de la vârsta de cinci sau șase ani.
Primul pas în învățarea copiilor despre valoarea banilor și a economiilor este să-i ajuți să facă diferența între dorințe și nevoi. Explică-le faptul că nevoile includ elemente de bază, precum hrana, utilitățile, îmbrăcămintea, asistența medicală, educația. Dorințele sunt lucruri pe care le adăugăm în viața noastră și care ne aduc satisfacție, precum bilete la un film, dulciuri sau încă o mașină de jucărie pe lângă celelalte o sută. Poți folosi propriul buget pentru a exemplifica locul dorințelor și cel al nevoilor.
Pe lângă suma ce provine din alocație copil, pe care le-o poți acorda ca o indemnizație lunară și pe care o pot folosi pentru a-și cumpăra lucrurile dorite sau o pot adăuga la economii, oferă-le o sumă săptămânală pentru diverse activități casnice pe care le fac. Astfel, vor înțelege că banii nu se câștigă foarte ușor, iar acest aspect îi va face să fie mai atenți la modul în care cheltuiesc banii respectivi. Desigur, nu le acorda sume mari de bani, ci încearcă să găsești un echilibru, astfel încât să rămână stimulați.
Încercările tale nu vor avea nicio reușită dacă nu stabilești un obiectiv clar, fără acesta totul fiind inutil în fața copiilor. Astfel, dacă își doresc să-și cumpere o tabletă și primesc deja o alocație, calculați împreună cât timp le va fi necesar să economisească pentru a o putea cumpăra.
După stabilirea obiectivului, copiii vor avea nevoie de un loc unde să-și strângă banii. Pentru copiii mai mici, aceasta poate fi o pușculiță, care trebuie neapărat să fie transparentă, astfel încât bancnotele să fie vizibile și ei să vadă cât de mult au adunat. Dacă sunt deja adolescenți, le poți configura o aplicație sau un cont. Astfel, ei vor avea posibilitatea să observe cum se acumulează economiile lor. Mai mult, le poți oferi și o dobândă pentru perioadele mai mari în care nu se folosesc de banii din cont.
Puterea exemplului funcționează întotdeauna. Așadar, un pas extraordinar este să îți stabilești și tu un obiectiv, cum ar fi un televizor nou sau o vacanță într-un loc exotic. Vorbiți fiecare despre câți bani ați strâns și cât mai aveți până reușiți să vă atingeți obiectivul.
În plus, dacă își doresc ceva cu ardoare și nu mai au răbdare să aștepte, poți să-i împrumuți banii necesari, dar cu dobândă. Astfel, vor înțelege că vor plăti mai mult pe un lucru pe care puteau să-l aibă la un preț mai bun dacă știau să aștepte.
Sursă foto: Shutterstock
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024