Mai mult sau mai puțin oficial, în Botoșani, dar și în toată țara s-a împământenit după revoluție obiceiul ca orice persoană propusă să ocupe o funcție publică să fie verificată de ”servicii”. Fără acordul acestora respectivul nu prea ar putea ocupa postul vizat.
Pe lângă actualele servicii de informații, în joc a mai intrat însă o instituție. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a efectuat o verificare a directorului cancelariei prefectului cu doar nouă zile înainte de a prelua respectivul post. În ședința din 22 septembrie 2015 a Colegiului CNSAS s-a discutat situația lui Dorin Birta, cel care pe 1 octombrie avea să devină șef al cancelariei lui Costică Macaleți.
”Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la dl Birta Dorin”, se precizează în adeverința semnată de Dragoș Petrescu, președintele CNSAS.
Interesant este că în adresa menționată se motivează că Dorin Birta a fost verificat din oficiu, în calitate de consilier local al municipiului Dorohoi. Social-democratul este totuși ales în cea de-a doua urbe a județului tocmai din vara anului 2012 și a mai avut și alte mandate, însă, stranie coincidență, CNSAS i-a analizat situația tocmai înainte ca PSD-istul să devină șef la Prefectura Botoșani, de parcă atunci ar fi aflat că Dorin Birta este consilier municipal.
Astfel, oficial, acesta a fost verificat în baza articolelor 5, 9 și 10 din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Iată ce se stipulează la aceste articole:
Art. 5. – (1) Persoanele care candidează, au fost alese sau au fost numite în una dintre demnităţile ori funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)–h), cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, vor face o declaraţie publică pe propria răspundere, conform modelului prevăzut în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Verificarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia se face din oficiu pentru persoanele care au candidat, au fost alese sau numite în demnităţile ori în funcţiile prevăzute la art. 3 lit. b)–h), inclusiv pentru cele aflate în exerciţiul respectivelor demnităţi ori funcţii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
Art. 9. – În cazul în care din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia pentru persoana care a făcut obiectul verificării, Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii dispune eliberarea unei adeverinţe în acest sens.
Art. 10. – (1) Notele de constatare şi adeverinţele emise de Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se comunică persoanelor verificate, precum şi persoanelor care au solicitat verificarea, în cazul verificării la cerere, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Peste 3.800 de persoane din întreaga țară au fost verificate anul trecut de CNSAS.
CITEȘTE ȘI:
Mâna dreaptă a lui Dolineaschi a ajuns omul doi al lui Macaleți
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
S-a votat: Primăria organizează petrecere de Revelion cu spectacole în stradă
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
ACUM: Ședință la Municipiu, consilierii și-au suflecat mânecile, liberalii puțin dezumflați
Gabriela Erdic
Nov 28, 2024
ACUM: Valeriu Iftime își prezintă echipa liberală pentru Parlament la ”Botoșăneanul TV” - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024