Contractul de finanțare cu fonduri prin PNRR asigură livrarea unui număr de 26 de microbuze electrice pentru elevi.
Mai departe, primarii și-au asumat asigurarea infrastructurii necesare.
Adică achiziția de stații de încărcare electrică.
Majoritatea celor 26 de primari au așteptat semnarea contractului de prestări servicii cu firma câștigătoare până când să înceapă efectiv să achiziționeze propriile lucrări pentru amenajarea stațiilor de încărcare.
„Prețul unei astfel de stații de încărcare rapidă este undeva la 15.000 de euro. Dar în funcție de caracteristicile tehnice și având în vedere că microbuzele școlare funcționează doar dimineața, căutăm posibilitatea dacă pot fi reîncărcate la o stație normală, care ajunge undeva la 7.000 de lei”
Sorin Gîngă, primarul comunei Văculești
Cum microbuzele școlare electrice nu vor circula în regim de transport persoane care este un serviciu non-stop, durata de circulație este doar în cursul dimineților, urmând să stea la încărcat până a doua zi.
Iar primarii au fost interesați în primul rând de caracteristicile tehnice ale microbuzelor electrice.
„Până nu am văzut contractul negru pe alb contractul semnat nu aveam nicio motivație să începem aceste lucrări. Cel puțin la mine în comună știu exact unde trebuie amplasată și toate demersurile care trebuie făcute pentru ca în două – trei luni să am stația de încărcare rapidă pentru că asta necesită să fie conectată direct de la transformatorul public pentru că are foarte mulți kilowați și nu poate asigura rețeaua această putere. Dacă este o stație normală, asta este o chestie foarte simplă, banală”
Sorin Gîngă, primarul comunei Văculești
Au fost și primari care au recunoscut că nu au posibilitatea de a amenaja stații de încărcare și atunci a fost selectată altă primărie pentru a avea calitatea de beneficiar.
„Noi trebuia să ținem cont de ultima virgulă din ghid. Am avut și situații în care anumite primării ne-au spus la vremea respectivă «nu ne putem asuma stația de reîncărcare» Și acele primării practic se regăsesc la a doua achiziție de microbuze hibrid. Noi am încercat să facem astfel încât acolo unde se poate implementa mergem mai departe, unde, nu, trecem pe a doua variantă”
Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.
Microbuzele școlare electrice care vor fi livrate în acest contract vor putea circula cu o viteză de maximum 100 de km/oră și vor avea o autonomie de 280 de ore.
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024