Clădirea Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani (DSP) se află la un pas de a primi eticheta - pericol public. Ea este declarată monument istoric şi are o vechime de peste o sută de ani. Acest fapt se reflectă în starea precară în care se află sediul de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor. Pereţii se crapă, tencuiala se desprinde, tavanul stă să cadă şi sunt infiltraţii în acoperiş. Conducerea DSP a solicitat fonduri pentru reabilitarea şi consolidarea clădirii, dar până în prezent eforturile depuse nu au avut încă sorţi de izbândă.
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, pe masa Ministerului Sănătăţii stă de câteva luni solicitarea de acordare a unor fonduri pentru reabilitarea sediului DSP de pe strada Marchian. Conducerea DSP speră ca în 2012 să primească totuşi banii necesari pentru reparaţii. “
Anul trecut s-a făcut o expertiză tehnică a clădirii şi s-a constatat că sunt necesare reparaţii capitale în valoare de 700.000 de euro”, spune
Teodor Feraru, director economic DSP Botoşani. Clădirea este declarată monument istoric şi din acest motiv Feraru este sceptic cu privire la suma estimată pentru reparaţii. “
Când am solicitat banii pentru reabilitarea sediului de pe Luna şi aparatura pentru laborator am cerut şi pentru un studiu de fezabilitate pentru clădirea aceasta. Dar fiind monument istoric cu siguranţă nu vor ajunge nici 700.000 de euro”, a conchis
directorul economic.
7 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea fostului SANEPID
Vara aceasta au început în schimb lucrările la reabilitarea imobilului unde funcţionează Inspecţia Sanitară de Stat, structură subordonată DSP-ului şi situată pe strada Luna. Pe lângă refacerea clădirii se va moderniza şi aparatura medicală. În acest sens Ministerul Sănătăţii a alocat o sumă de 70.000 de lei pentru lucrări. Conducerea DSP preconizează că până la sfârşitul anului, clădirea va fi pusă în funcţiune, urmând ca toţi angajaţii să se mute în sediul proaspăt dotat şi reabilitat conform standardelor europene.
Elsa ŞEICA