Ideea înființării unei astfel de afaceri a avut-o când a găsit pentru prima dată în grădina bunicilor un coacăz roșu. Spune că după aceea acest arbust i-a încântat copilăria.
Printre cei care au avut curajul să inițieze o afacere cu coacăz negru se numără și Mihai Mărisac din comuna Blândești, localitatea Cerchejeni, județul Botoșani.
Acesta cultivă pe o suprafață de 60 de ari trei soiuri, respectiv Deea (are o aromă deosebită și dulce), Tisel (un soi foarte productiv, rezistent, bun pentru procesare) și Tihope (un soi puțin mai târziu față de restul, dar care are cele mai mari fructe din cele menționate).
„Deocamdată, cultiv pe 60 de ari, dar din toamnă, cu ajutorul fondurilor europene, o să mă mai extind cu un hectar. În primul an chiar de la plantare am obținut 30 kg de fructe, iar anul acesta, în anul II de la plantare, preconizez o producție de cca 200-300 kg. Cu timpul, mi-aș dori să construiesc și o mică fabrică de procesare“, specifică tânărul.
După terminarea Facultății de Inginerie a Produselor Alimentare, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ Suceava, trebuia să ia o decizie, scrie Lumea satului.
„Mi-am spus că ori mă angajez, ori încerc ceva pe cont propriu. Am început să studiez cultura de coacăz și așa am descoperit coacăzul negru. Am citit despre cât de benefic este pentru sănătate și am decis să-l cultiv. Pentru a avea resurse pentru înființarea culturii, în 2019 am plecat un an în Anglia și cu banii strânși am înființat plantația pe o suprafață de 60 de ari. Asta se întâmpla în toamna anului 2020, pe terenul moștenit de la bunicul meu“.
Deocamdată, tânărul cultivă cele trei soiuri.
„Sincer, dacă ar fi să dau un sfat, aș recomanda soiul Tisel, de origine poloneză. Acesta nu este pretențios, ci foarte versatil. Pentru că terenul este moștenire de la bunicul meu, nu am avut așadar posibilitatea să aleg locația, mă temeam că voi avea probleme cu cultura, dar coacăzele negre nu sunt pretențioase deloc, se pretează pe aproape orice tip de sol, mai ales dacă ajutăm cultura cu puțin îngrășământ. Coacăzul este destul de rezistent la boli, ger, secetă și dăunători, dar totuși recomand câteva stropiri de prevenire pentru orice eventualitate. Plus un mic secret care la mine a dat rezultate bune: gunoi de oaie macerat câțiva ani pus la baza arbustului, dar nu în cantitate mare. Necesită puțină apă, dacă este secetă mare“, adaugă Mihai Mărisac.
Cea mai mare problemă din plantația de coacăz negru de la Cerchejeni o reprezintă buruienile dintre rânduri pentru că deocamdată tânărul nu deține decât o motocoasă și o motosapă.
Recoltarea are loc manual, ambalarea se face în caserole, iar distribuția produselor o realizează prin intermediul social media (Facebook, Instagram).
„În zona Botoșaniului, de unde sunt eu, livrez coacăzele personal acasă la cumpărător, iar prețul este de 20 de lei/kg“, încheie Mihai Mărisac.
„Anul aceasta am accesat Submăsura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Urmează virarea banilor în cont, iar resursele obținute astfel le voi folosi pentru dezvoltarea plantației de coacăze, plus că am și 60 familii de albine pe care le îngrijesc în paralel“, spune Mihai Mărisac.
(Foto: Facebook / Beatrice Alexandra Modiga)
Aproape zece botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au accidentat la locul de muncă
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Durere sfâșietoare, adolescent din Botoșani mort în brațele medicilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024