Tot mai mulți botoșăneni visează la o carieră pe scenă și apelează la Școala Populară de Arte Botoșani pentru a obține o diplomă care să le certifice calitățile.
Instituția subordonată Consiliului Județean și-a dublat în ultimii șase ani încasările și aceasta cu precădere datorită celor care urmează cursuri de canto muzică ușoară și populară. Sunt o mulțime de botoșăneni care își doresc să devină vedete în industria muzicală, dar și alții care intenționează să devină cunoscuți în branșă pentru a-și asigura o sursă de venit din cântări la nunți, botezuri și alte petreceri private. O analiză efectuată pentru perioada 2010 – 2016 arată că de la 280 de cursanți s-a ajuns la nici mai mult, nici mai puțin de 584.
”Foarte mulți vin din pasiune, e un hobby al lor. Este și o alternativă la o școală și îți rezolvă problema dacă ai o calificare ce nu îți folosește”,
Liviu Andronic, director Școala Populară de Arte Botoșani.
Potrivit acestuia, scopul principal al instituției este de a școlariza și a acorda o diplomă, nu de a face spectacole, dar fiindcă sunt oameni care își doresc foarte mult să apară pe scenă, sunt părinți care vor să își vadă copiii în lumina reflectoarelor, atunci se asigură și participarea la tot mai multe spectacole.
În consecință și veniturile anuale înregistrate de unitate în perioada menționată au crescut pe măsură, de la circa 100.000 de lei la 200.000 de lei.
Și aceasta în principal datorită taxei de școlarizare pe care trebuie să o achite cursanții.
500 de lei taxă de școlarizare trebuie achitată pentru canto clasic, canto muzică ușoară, canto muzică populară, pian, vioară, chitară, acordeon, orgă, instrumente de suflat.
450 de lei taxă de școlarizare se plătește pentru dans de societate, pictură grafică și pictură decorativă.
Cu excepția pianului și vioarei, la care studiul durează cinci ani, la celelalte secții cursurile se întind pe durata a trei ani.
În paralel cu aceste cursuri plătite, Școala Populară de Arte organizează însă și școlarizări gratuite, la secțiile din județ. Și numărul acestora s-a dublat, de la patru câte erau în 2010 - Bucecea, Vorona, Dângeni, Avrămeni - la opt în 2016, înființându-se altele noi la Albești, Darabani, Mileanca și Hudești.
Pentru secțiile externe din județ, care au ca scop păstrarea și continuitatea tradițiilor din zonă, nu se plătesc taxe de școlarizare. Aici se învață activități de țesut-cusut, cioplit lemn, pictură populară, inițiere folclor, inițiere dans popular, muzică populară.
”Erau cadre didactice prin județ care făceau voluntariat și pe care acum le remunerăm la plata cu ora. Reușim așa să mai scoatem tinerii din baruri și să îi atragem în activități folositoare”,
Liviu Andronic, director Școala Populară de Arte Botoșani.
La final, absolvenții trebuie să achite și o taxă de diplomă în cuantum de 50 de lei pentru cei care depun actele pentru eliberarea documentului în primul an de la absolvire și de 100 de lei pentru cei care depun după un an.
Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024