Comandament energetic convocat după ce au fost probleme inclusiv la Botoșani 

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o ședință a Comandamentului energetic.

 

 

Cod Galben de vremea 

 

România importă luni dimineață o cantitate echivalentă cu 9 milioane de metri cubi pe zi, potrivit datelor Transgaz disponibile pentru ora 9:00, analizate de HotNews.ro. 

 

Cea mai mare parte, 8,1 milioane de metri cubi, rămâne în țară, pentru a acoperi cererea internă, care a crescut în aceste zile friguroase. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a convocat o ședință a Comandamentului energetic.

 

Până joi seară aproape toată țara se află sub cod galben de vreme deosebit de rece, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte și intensificări ale vântului.

„În acest context, am convocat comandamentul energetic pentru a analiza situația în timp real și a pune la punct planurile de intervenție”, a precizat ministrul.

 

Reprezentanții ministerului au precizat că nu a fost programată până acum ședința Comandamentului.

  •  

 

„De la ANM am primit informarea că vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă a anului, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative. Astfel, ne așteptăm la un consum zilnic mai mare de gaze naturale, în jur de 34-35 milioane Nm3.

Cu un stoc în depozite de 829 milioane Nm3 și o producție internă de 24-25 milioane Nm3, nu există în niciun scenariu vreo situație în care să ne confruntăm cu probleme în asigurarea aprovizionării cu gaze.

În aceste zile vom extrage din depozitele de la Ghercești și Sărmășel 3,8-4 milioane Nm3. Mai mult, suntem deja în implementare cu programul de reumplere a depozitelor pentru iarna viitoare. Astăzi am înmagazinat în depozitele de la Urziceni și Bălăceanca 4 milioane Nm3”, a mai spus Burduja.

 

Potrivit datelor Transgaz, luni dimineață România importa 9 milioane de metri cubi pe zi, din care 0,9 mergeau mai departe la export către Ungaria, 3,4 milioane pentru stocare în depozite, iar restul pentru a acoperi cererea crescută din cauza frigului.

 

Probleme din cauza vremii

 

Din punctul de vedere al consumului de energie electrică, se vor înregistra vârfuri de seară (orele 20, 21) peste normalul perioadei, în jur de 8.000 MW, a continuat ministrul.

 

„Nu există probleme de adecvanță la nivelul sistemului energetic național.

În aceste zile, mergem cu producția la Porțile de Fier la maximum, stocurile de cărbune la CE Oltenia sunt în creștere, iar gradul de umplere a lacurilor este și el în creștere, depășind deja 60%”.

 

Potrivit Transelectrica, luni la ora 10:30, hidrocentralele produceau cea mai mare cantitate de energie, respectiv 2.066 MW, urmate de centrala nucleară de la Cernavodă – 1.313 MW, cărbune – 740 MW și energia fotovoltaică – 738 MW.

 

Duminică seara erau în jur de 2.400 de consumatori nealimentați din județele Botoșani, Suceava, Neamț, Dolj și Ialomița, în urma avariilor cauzate de copacii căzuți pe liniile electrice aeriene. Luni dimineață, Ministerul Energiei a anunțat că situația lor s-a rezolvat și niciun consumator nu mai este nealimentat.

 

Cum să slăbești rapid pentru un eveniment important

Redacția Botoșăneanul

Apr 09, 2025

Paste widget container code to the webpage This code is unique for every widget. It can be added in multiple places on page where you want your widgets to appear.
AMP code