După dezbateri care au durat mai mult de două ore consilierii judeţeni au respins marţi desfiinţarea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie, Spitalului de Copii şi Spitalului de Pneumoftiziologie şi trecerea acestora în subordinea Spitalului Judeţean ca simple secţii. Executivul Consiliului Judeţean întocmise un proiect pe această temă pentru a putea clasifica „Mavromati” în categoria a treia prevăzută de noile norme elaborate de Ministerul Sănătăţii şi pentru a preveni sistarea finanţării către celelalte unităţi medicale menţionate, aşa cum s-a întâmplat la Săveni.
Certuri politice pe spitale
Consilierii PSD şi PNL s-au împotrivit însă acestui proiect, iar discuţiile s-au transformat în mare parte în dispute politice. Motivul general invocat de aleşii liberali şi social-democraţi a fost acela că Guvernul condus de PDL vrea să închidă şi să declasifice spitale prin intermediul autorităţilor locale.
„O să ajungem să luăm trenul ca să facem o injecţie la Bucureşti”, a afirmat
Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele CJ, după ce şi alţi colegi i-au acuzat pe democrat-liberali că sunt răspunzători de închiderea deja a Spitalului Orăşenesc Darabani şi a Spitalului Comunal Truşeşti. Majoritatea articolelor din proiect au fost respinse prin votul sau abţinerile consilierilor PSD, PNL şi PRM, astfel încât cele nouă voturi pentru ale PDL-iştilor au fost în zadar
Spitalul din Săveni a trecut degeaba la „Mavromati”
În schimb, au trecut în unanimitate articolele prin care Spitalul Orăşenesc Săveni devine secţia a celui judeţean. Culmea este că acest lucru ar putea să facă mai mult rău unităţii medicale respective întrucât, atât timp cât nu a reuşit şi preluarea celorlalte spitale, „Mavromati” nu va putea intra în categoria a treia de finanţare, ceea ce va duce automat la o scădere importantă a fondurilor primite de la Casa de Asigurări de Sănătate.
„Este foarte tare, deci am adus Săveniul la un spital care nu are nici o clasificare”, a remarcat
consilierul PDL Cristian Achiţei. În schimb, primarul de Săveni, prezent la dezbateri, s-a bucurat de hotărârea luată, chiar dacă a recunoscut că are puncte de vedere diferite faţă de colegii săi de partid.
„Este votul dvs., pentru care vă asumaţi răspunderea”, i-a avertizat
preşedintele Consiliului Judeţean pe aleşi. Mihai Ţâbuleac a mai arătat că prin votul dat s-a dorit de fapt păstrarea unor posturi de directori pentru câţiva medici.
Certuri între consilieri, certuri şi între medici
Disputele dintre consilieri s-au desfăşurat în paralel cu cele între managerii de spitale. Supărat pe unele acuze aduse de şefa Maternităţii, managerul Spitalului Judeţean s-a ridicat în picioare şi a cerut plenului CJ să îi solicite scuze acesteia.
„Este o minciună şi aş vrea să-şi ceară scuze în faţa plenului pentru lansarea acestui minciuni pentru că nu are nici un contract cu această Maternitate. Deci e populism de doi bani”, a declarat
Ovidiu Mimor, referindu-se la afirmaţiile Mariei Olaru precum că CAS ar finanţa Clinica Bethesda din Suceava.
„Se poate verifica, la următoarea şedinţă aducem proba”, a răspuns
directoarea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie.