Primarul comunei botoşănene Conceşti a avut o iniţiativă unică în România. A mediatizat faptul că pune la dispoziţie locuinţe gratuite şi locuri de muncă pentru familiile cu mulţi copii care vor să ia viaţa de la capăt, scrie Adevărul.
În numai câteva săptămâni, a înregistrat 40 de cereri, ale unor oameni din Hunedoara, Iaşi, Constanţa sau Alba Iulia. Pe drumul către Ucraina, la cinci kilometri de Darabani, ultimul orăşel de la graniţa nord-estică a României, la marginea unei păduri dese se iveşte către dreapta un drum perfect asfaltat, o raritate în acest colţ de ţară. La capătul asfaltului şi dincolo de pădurice se află satul Conceşti, un cătun tipic nordului Moldovei, cu oameni sănătoşi, dintr-o bucată şi foarte muncitori. Trăiesc izolaţi în mijlocul naturii, uneori aproape neîmblânzită, la graniţa Uniunii Europene. Puţini ştiau până la începutul acestui an de existenţa acestui cătun nord-moldav, ascuns de pădurile Darabaniului. Astăzi însă Conceştiul are o notorietate de invidiat chiar şi de către locuitorii reşedinţei de judeţ. Este propabil destinaţia numărul 1 pentru familiile sărace şi cu mulţi copii, nu doar din judeţul Botoşani, dar şi din ţară. Cel care a scos Conceştiul din anonimat este edilul comunei, Costel Nazare. Primarul disperat că rămâne fără oameni în sat din cauza scăderii natalităţii a alocat bani din bugetul local şi a promis tuturor familiilor cu mulţi copii o casă gratuită plus ceva de muncă, dacă se mută şi îi repopulează satul.
Anunţul a declanşat o mini-mişcare de colonizare a Conceştiului. „A trebuit să luăm o decizie fiindcă populaţia a scăzut dramatic în comună. Sunt tot mai puţini copii, iar oamenii sunt bătrâni. Dintre tinerii rămaşi, mulţi pleacă în străinătate. Conceştiul are doar 2.250 de oameni, dintre care majoritatea sunt de peste 60 de ani“, spune Costel Nazare, primarul din Conceşti. De altfel, populaţia comunei aproape s-a înjumătăţit în ultimii 20 de ani.
Prima condiţie pusă de primar a fost ca cei care vin să fie tineri şi cu mulţi copii. În schimb, coloniştii primesc o casă gratuit în Conceşti. Primarul a alocat şi suma de 250.000 de lei, la sfârşitul anului trecut, din bugetul local şi au fost cumpărate sau amenajate cinci case părăsite de pe teritoriul comunei. Primarul a anunţat că la Conceşti este canalizare, cablu TV, internet şi curent electric, plus câteva magazine săteşti. În aceste condiţii, pentru familiile sărace din toată ţara, Conceştiul, cătunul de la graniţa de nord a României, a devenit un paradis. În prima lună a acestui an au fost înregistrare oficial, spun reprezentanţii administraţiei locale, 40 de cereri de la oameni din toată ţara. S-a respectat prima regulă, familii tinere cu mulţi copii, dar şi principiul „primul sosit, primul servit“. Au venit la Conceşti opt familii, numărul de case fiind suplimentat.
(Foto generic: concesti.botosani.ro)
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Comercianții nu mai trebuie să emită bon fiscal pentru plățile cu cardul, decât la cerere
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Avertizare meteo: COD GALBEN de ceață pentru mai multe localități din județ
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile