Se zice că oamenii de la țară sunt în majoritatea lor fără carte. Proști ar spune unii și mai ales creduli sau ușor de manipulat. Ar fi rămas poate la același stadiu dacă nu ar fi avut și ei acces la informație, pentru că aproape nu există casă la țară care să nu aibă deasupra o farfurie – satelit. Și, da, dacă nu ar fi fost politica. Și politicienii.
Comuna Mihai Eminescu, una dintre cele mai avute și aflată în coasta municipiului reședință de județ. Oamenii dintr-unul din sate, Cucorăni, au fost anunțați că trebuie să se racordeze la noua conductă cu apă, ce a fost montată de Primărie. Ei spun că un anume Costel Duceag merge din poartă-n poartă și le transmite mesajul clar: săpați și vă înțepați la conducta nouă. Respectivul ar fi consilierul primarului, om bun la toate, însă scump la vedere. Îl văd doar sătenii. Cumva, inițiativa Primăriei, de lăudat, cu schimbarea vechii conducte unde erau pierderi mari care se regăseau tot în buzunarele și-așa micuțe ale oamenilor.
Cornel Zmău, consilier local: ”A fost primul sat racordat la apă cu foarte mulți ani în urmă pe țeavă metalică. Țeava se tot spărgea. Când au venit ei la Primărie, au găsit țeava. Oamenii ăștia au cumpărat furtun, l-au băgat prin țeava interioară și am avut apă câțiva ani. Până când a venit el acum câțiva ani și a adus un proiect european, a tras pe străzile principale, a racordat țevile noastre la țeava aceea, și am fost toți mulțumiți”.
Acum nu ar mai fi oamenii mulțumiți. De câteva săptămâni utilajele unei firme au tot săpat prin Cucorăni și au îngropat o altă conductă de apă, una nouă, care să nu mai plesnească. Însă, doar atât. Nu s-au ocupat și de oameni.
”Au săpat, au tasat, au pus piatră ca și cum nimic nu s-a întâmplat, ar fi putut să ne lege atunci. Și acum punea lumea să sape, și care este mai slăbuț, mai așa...I-au pus să cumpere bride și vor cumpăra cele mai ieftine bride (n.r.: piesă metalică în formă de „U” care se aplică pe tuburi pentru îmbinarea lor) care există pe piață, sunt de proastă calitate și nu vor rezista. Toți foștii abonați care au avut apă de la Nova Apaserv, trebuie să se lege la conductă. Sunt aproximativ 250 de abonați”, mai spune consilierul local de la Mihai Eminescu.
Pe uliță și un bătrân de 80 de ani. Aude gălăgie și iese din curte. Se bagă și el în vorbă și arată cum el, la vârsta lui, a făcut șanțul cu târnăcopul pentru a duce la îndeplinire comanda care ar fi fost transmisă de la Primărie.
Bătrânul: E o treabă făcută fără cap. Tot noi trebuie să săpăm? Eu am săpat săptămâna trecută aici, vreo două, trei zile, câte oleacă, câte oleacă, dar nu mai pot, eu am 81 de ani, mai pot eu ca înainte? Dar eu să le cumpăr pe toate să le pun? Ne-au pus să săpăm până în partea cealaltă, și să cumpăr furtun nou, dar cine trebuie să îl pună, nu știu.
- Cine a venit să vă pună să săpați?
- Costel Duceag, ăsta de la Primărie, el e consilier.
Un altul, vine din vale fluierând vesel. Râde când îi vede pe ceilalți nervoși. Abia a ajuns acasă din Italia și are ceva bani așa că a plătit pe cineva și l-a înțepat direct la conductă. Are deja șanțul făcut de-a latul drumului, astupat. Nu-l interesează să intre în discuția nemulțumiților.
Cetățean din Italia: Eu m-am racordat direct la țeava de la comună, de unde să știu cum stau lucrurile? Am săpat, mie îmi trebuie apă. La mine nu este problemă, eu am rugat pe cineva să mă înțepe direct la țeavă.
La Primărie, nici un șef. Viceprimarul se afla în concediu de odihnă, primarul plecat cu treburi. Celebrul consilier Duceag nu se afla în Primărie, unii colegi l-au plasat la terenul de fotbal, alții în Cătămărăști Deal unde erau probleme cu iluminatul. Culmea, nimeni nu-i știa numărul de telefon. Șef peste Primărie, un administrator public extrem de zelos dar care nu avea nimic de transmis.
Aneta Gireadă a fost contactată telefonic și a pus toate aceste probleme pe patima politică și anume doar pe câțiva consilieri din altă tabără care întărâtă lumea: ”Nu e vorba nici de umblat, nici de… sunt bârfe mărunte de 2 lei. Este vorba de racordarea la rețeaua nouă, știți foarte bine anii trecuți ce pierderi au fost la Cucorăni. Rețeaua a fost înlocuită și este vorba de branșarea la noua rețea, care e povestea?”.
Întrebăm cine suportă cheltuiala pentru branșament: omul, operatorul…
- Operatorul a branșat vreodată degeaba?
Nu. Dar conducta încă nu a fost predată operatorului de apă, ceea ce înseamnă că încă aparține Primăriei. Iar administrația publică locală nu poate intra pe proprietate privată, deși în cazul de față este vorba despre un drum public.
”Fiecare se racordează din poziția în care este. Nu știu cât sunt cu șanț, cei mai mulți nu sunt, cred că sunt niște vorbe, cred că este problema a unei singure persoane și totdeauna sunt nemulțumiți. Ei se adună la bârfă dar la lucruri importante, nu”, mai spune Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu.
Șefa Primăriei le-a recomandat într-un final oamenilor nemulțumiți să se deplaseze la Primărie pentru a discuta punctual pe fiecare caz în parte.
Gabriela ERDIC
Cristina BABII
[[galerie-foto]]
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Evenimente organizate în bisericile din Botoșani de Zilele Eminescu
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
Un pasionat de metale a descoperit muniție într-o pădure din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile