Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 48 / 2011 modifică Programul Strategic al acţiunilor sanitare veterinare de interes naţional pentru anul 2011. Acest ordin a fost emis ca o necesitate generată de solicitarea Comunităţii Europene de a demonstra capacitatea serviciilor sanitare veterinare din România în controlul, monitorizarea şi supravegherea unor boli cum ar fi: PPC (pesta porcină clasică), AIE (anemia infecţioasă ecvină), rabia (turbarea), unele cu impact asupra economiei naţionale.
După cum se ştie, ca urmare a evoluţiei focarelor de pestă porcină, precum şi a programului de eradicare a acestei boli prin vaccinarea întregului efectiv de porcine pe parcursul anilor 2007, 2008 şi 2009, România nu putea valorifica pe piaţa europeană carnea şi produsele de carne din porc. Pentru a elimina această interdicţie, Comisia Europeană a solicitat serviciilor veterinare să facă dovada că România este liberă de Pestă Porcină Clasică în condiţiile în care vaccinarea efectivelor de porcine a fost interzisă în ultimii 2 ani.
Marea provocare a fost ca într-un interval scurt de timp (20 octombrie – 25 noiembrie) să se realizeze un studiu epidemiologic la nivelul întregului teritoriu, pe un eşantion reprezentativ (au fost recoltate şi analizate în laboratoare peste 150.000 probe de sânge la nivel de ţară), examenul de laborator, respectiv detecţia anticorpilor postinfecţioşi şi/sau postvaccinali, fiind singurul argument plauzibil că animalele nu au trecut prin boală şi că se respectă interdicţia vaccinării antipestoase porcine.
Sute de probe recoltate la Botoşani
La nivelul judeţului Botoşani, dintr-un efectiv total de 73.622 porcine existente în 35.600 gospodării ale populaţiei, efectivul testat şi cuprins în programul de supraveghere a fost de 1.650 probe sânge (realizându-se 1909) recoltate de la porcinele existente în gospodăriile amplasate în zonele de interes. Ca efective ţintă au fost vizate porcinele existente în exploataţiile amplasate la o distanţă mai mică de 3 km faţă de frontiera de stat, din localităţile în care sunt puncte de trecere a frontierei (Stânca-Costeşti, Racovăţ, Rădăuţi-Prut), din exploataţiile aflate pe rază de 1 km în jurul târgurilor şi oboarelor, acolo unde riscul apariţiei şi evoluţiei pestei porcine este crescut.
Printr-o mobilizare exemplară s-a reuşit realizarea acestui studiu epidemiologic corect, cu responsabilitate, în timp util, ca parte integrantă a Programului iniţiat şi coordonat de ANSVSA, care a obţinut pentru România aprobarea Comisiei Europene pentru participarea la comerţul intracomunitar cu carne şi produse din carne de porc.
Beneficiile acestei reuşite sunt de subliniat, reprezentând o necesitate atât pentru crescători, cât şi pentru procesatorii din industria alimentară, care îşi pot valorifica producţia de carne şi produse din carne de porc prin participarea la comerţul intracomunitar. Lăsând modestia la o parte, dorim să mediatizăm această reuşită ca rezultat al profesionalismului, a capacităţii de coordonare şi de efort unitar a întregului sistem sanitar veterinar în obţinerea unor rezultate de interes naţional.