Senatul a adoptat la începutul acestei săptămâni în unanimitate legea privind vaccinarea persoanelor din România, iar proiectul urmează să intre la dezbatere la Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.
Conform proiectului de lege adoptat de Senat, imunizarea copiilor este obligatorie pentru vaccinurile obligatorii prevăzute în calendarul național de vaccinare. De asemenea, se instituie obligativitatea vaccinării populației în situații excepționale, speciale, cum sunt epidemiile grave, se arată într-un comunicat de presă.
„Fac apel la toți părinții să-și vaccineze copiii. În România, rata de vaccinare a scăzut dramatic în ultimii ani. De aceea, din 2016 ne confruntăm cu o epidemie severă de rujeolă, soldată deja cu 35 de decese. Fiecare deces din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare este o tragedie. Numai medicul specialist, după efectuarea examenului medical, poate decide dacă un copil este sau nu eligibil pentru a fi vaccinat”, a declarat parlamentarul PSD Costel Lupașcu, membru în Comisia pentru sănătate din Camera Deputaților.
Conform proiectului de lege, părintele nu este sancționat cu amendă pentru că refuză vaccinarea copilului care este eligibil pentru a fi vaccinat. Părintele este sancționat progresiv, cu amendă, pentru cazurile în care fie nu se prezintă la medicul de familie pentru vaccinarea copilului, fie refuză în mod repetat să fie informat cu privire la importanța vaccinării.
„În momentul în care proiectul de lege va ajunge la Comisia pentru sănătate voi cere colegilor mei să invităm la consultări medicii specialiști precum și părinții care nu doresc să-și vaccineze copiii pentru a înțelege de ce trebuie făcut acest lucru, în special pentru persoanele vulnerabile, cum sunt cei mici. Legea vaccinării nu forțează părinții să își vaccineze copiii, ci instituie mecanismele necesare astfel încât părinții să fie mai bine informați de către autoritățile medicale privind importanța vaccinării. Nevaccinarea copiilor poate conduce la apariția unor epidemii severe, care nu îi afectează doar pe cei nevaccinați, ci și persoanele sau copii care nu pot fi vaccinați din motive medicale”, a explicat Costel Lupașcu.
În România, gradul de vaccinare a populației este mai scăzut decât în alte state din Uniunea Europeană, unde nu este formalizată obligația vaccinării împotriva unor boli foarte grave. Legea vaccinării vine să responsabilizeze fiecare parte implicată în activitatea de vaccinare, de la ministru la funcționar, la producător de vaccinuri, la medic, profesor, jurnalist și părinte.
Sergiu Bălășcău
Dec 24, 2024
Tragedie în Ajunul Crăciunului: Casa unei familii din județ, mistuită de foc
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Garda de Mediu Botoșani la final de an: Sute de controale și amenzi uriașe pentru nereguli ecologice
Andreea Coțovanu
Dec 24, 2024
Măsuri agresive la FC Botoșani după o discuție Iftime - Ciobotariu
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Colindele unor elevi au adus lumină și bucurie în centrele vârstnicilor din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile