În perioada interbelică Carl Orff a găsit la o mănăstire din apropierea Munchenului manuscrisul ”Carmina Burana” datat tocmai din secolul al XIII – lea. Inspirat de descoperire a compus în 1935 cantata cu același nume, o suită de cântece medievale prelucrate vocal-simfonic într-un limbaj care sugera pitorescul și ambianța spirituală din urmă cu șapte sute de ani.
”Carmina Burana” by Carll Orff a cunoscut încă de la premieră un succes uriaș, în trei decenii intrând în rândul capodoperelor muzicale mondiale.
La 87 de ani de la data când muzicianul a creat celebra cantata, botoșănenii au avut posibilitatea să o asculte într-un spectacol de excepție.
Pentru aceasta a fost nevoie ca Filarmonica ”George Enescu” Botoșani să își unească forțele cu Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.
În baza unui protocol perfectat în luna septembrie de managerii Mirel Manea și Svetlana Bivol, Orchestra Simfonică de la Botoșani și Capela Corală Academică ”Doina” - dirijor Ilona Stepan, sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Muzică București, au oferit vineri seară publicului botoșănean un spectacol de referință.
Pentru prima dată sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor s-a umplut până la refuz doar în baza biletelor vândute.
Nu s-au dat deloc invitații și cu toate acestea, pe lângă melomanii prezenți săptămână de săptămână la concerte, o mulțime de parlamentari și politicieni de prim rang, de la prefect la primar și cei doi viceprimari, au ținut să asiste la concertul vocal-simfonic.
Toți spectatorii au fost întâmpinați cu covor roșu la intrare, acolo unde erau așteptați de managerul Mirel Manea și impresarul artistic Liviu Sorinel, iar în foaier au avut parte de o surpriză: un pianist delecta deja publicul, introducându-l în atmosfera concertului ce urma să înceapă.
Totul a fost completat cu un coffee corner și cupe de șampanie oferite de Crazy Pub și Old School.
Iar prestația celor peste o sută de oameni de pe scenă i-a regăsit în unele momente pe spectatori ținându-și respirația de emoție, pentru ca să îi răsplătească la final cu peste 10 minute de aplauze furtunoase.
Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Mădălina Barbu, tenorul Ștefan von Korch și baritonul Iordache Basalic au revenit de mai multe ore în fața publicului pentru a-i mulțumi.
”Fiecare concert este foarte important pentru mine. Nu mă interesează locul, orașul în care dau concertul respectiv, toți muzicienii de pe scenă împreună cu mine, ne străduim să dăm ce avem noi mai bun, iar pentru mine Botoșaniul să știți că înseamnă foarte mult. La Botoșani este una dintre filarmonicile care a avut încredere în mine la începuturi, în 1999, atunci când eu încă eram student. Este una dintre primele filarmonici care m-a chemat în calitate de dirijor invitat, așa că eu am amintiri foarte dragi de aici”,
Tiberiu Soare, dirijor.
Decorat de Casa Regală a României cu ”Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”, a avut parte la finalul reprezentației de îmbrățișări de peste Prut, venite din partea directoarei Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău, vizibil emoționată și împlinită de rezultatul colabotării cu Filarmonica Botoșani.
”O mare bucurie, o satisfacție profesională. Lucrul acesta este totdeauna unul foarte important și care îți dă încredere, îți dă speranță, îți dă starea emoțională foarte, foarte bună deoarece pentru un artist aceasta contează, această producere în scenă, acest public, acea reacție, acea interferență cu alți muzicieni, alte orchestre, cu acte filarmonici, cu alți soliști, cu alt public deoarece totul este foarte diferit, dar de fiecare dată starea aceasta de euforie este cea pentru care trăiești”,
Svetlana Bivol, director Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din Chișinău.
A adăugat că, deși au mai existat colaborări cu instituția botoșăneană de-a lungul timpului, aceasta este de cea mai mare amploare și ”sper să nu fie ultima”.
Iar directorul de la Botoșani dat asigurări că astfel de concerte, într-un fel poduri de suflet România – Republica Moldova, vor continua.
Ce a însemnat pentru Filarmonica Botoșani acest concert?
”Renașterea! O sută de artiști pe scenă, un concert magic, minunat și faptul că, iată, am scris o pagină de aur în cultura și istoria Filarmonicii, în cei 70 de ani de la înființare și să fie acest concert primul din seria celor care urmează. Un public absolut minunat, așa cum îmi place mie să spun, ca la Scala din Milano, ca la Viena și ca la marile teatre din lume”,
Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Din postura de prim-trompetist, și-a dat concursul de pe scenă pentru reușita spectacolului.
”În această seară am avut emoții pe scenă, dar emoții și mai mari ca director al acestei minunate orchestre. N-aș fi reușit fără colegii mei și echipa importantă cu care noi încercăm să facem lucruri frumoase. Și aici mă refer la Primăria municipiului Botoșani, la Consiliul Local, la dl primar Cosmin Andrei și dl viceprimar Bogdan Buhăianu. Iată că în această seară se văd roadele și cu siguranță vom culege acele fructe de aur în viitor”,
Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu” Botoșani.
Următorul concert organizat de Filarmonica Botoșani va fi unul exclusiv simfonic, vinerea viitoare de la ora 18:30.
Intervenție la lăsarea nopții, muncitorii de la Apă au remediat avaria
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
S-a spart gașca: Tineri gălăgioși „împrăștiați” de Poliția Locală
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024