Un specialist al Direcţiei de Sănătate Publică din Botoşani explică consecinţele grave ale refuzului vaccinări contra oreionului, rujeolei şi rubeolei (vaccinul ROR).
Adulţii pot fi grav afectaţi de lipsa vaccinului. Medicul infirmă teoriile care susţin că vaccinul provoacă dizabilităţi grave. Vaccinul ROR, destinat imunizării copiilor contra rujeolei,oreionului şi rubeolei a stârnit numeroase controverse mai ales în ultimul deceniu în România. Deşi vaccinul face parte din programul naţional de imunizare şi este recomandat de majoritatea medicilor, există un curent de opinie care sugerează că sunt şi copii care în urma imunizării au dezvoltat din cauza vaccinului ROR autism sau alte afecţiuni.
Tocmai de aceea mulţi părinţi speriaţi de zecile de mărturi apărute mai ales în mediul virtual, dar şi de explicaţiile oferite de cei din tabăra anti-vaccinare, au preferat să nu-şi mai imunizeze micuţii pentru ”bolile copilăriei”.
Medicul botoşănean Laura Acatrinei, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică din Botoşani, spune că această decizie a părinţilor speriaţi de efectele ROR pot avea consecinţe devastatoare asupra copiilor mai ales în perioada adolescenţei şi la maturitate. Totodată specialistul vorbeşte şi despre legătura dintre vaccinul ROR şi autism.
Medicul botoşănean precizează din start faptul că rujeola, rubeola şi oreionul pot avea complicaţii grave dacă sunt făcute la adolescenţă sau în perioada maturităţii. Corpul adultului, mai ales în cazul afecţiunilor ce au ca manifestare febră ridicată, poate fi afectat grav, mai ales la nivelul sistemului imunitar, dar şi neurologic.
”Este importantă vaccinarea, pentru că aceste boli ale copilăriei dacă apar mai târziu în evoluţia unui adult sunt mult mai greu gestionate de organism şi cu multe complicaţii. Aceste vaccinuri făcute copilului sunt de fapt foarte importante pentru adulţii de mâine. O parte din aceste boli ale copilăriei pentru un adult care nu a fost vaccinat atunci la momentul respectiv in copilărie pot să îl privezeze inclusiv de posibilitate de a fi părinte sau pot să îi ia bucuria unui părinte de a aduce pe lume un copil sănătos”, spune medicul Laura Acatrinei.
Laura Acatrinei precizează că organismul adultului nu mai face faţă multor complicaţii şi simptome ale rubeolei, rujeolei sau oreionului. Stresul cotidian, slăbirea sistemului imunitar, uzura organelor şi eventualele afecţiuni pot fi devastatoare dacă adultul se îmbolnăveşte cu rujeolă, oreion sau rubeolă. Complicaţiile pot fi atât de grave încât pot deveni fatale.
”Sunt persoane care la un moment dat pot dezvolta o afecţiune care să îi scadă capacitate de apărare a organismului. Şi el dacă nu şi-a stabilit imunitatea ori prin vaccinare, ori trecând prin boală la timpul respectiv, aceste boli ale copilăriei pot să-i fie chiar fatale. Şi asta fiindcă organismul este deja slăbit şi nu mai face faţă la contracararea efectului bolii. Părinţii când nu îşi vaccinează copilul trebuie să se gândească la el ca adult şi la aceste complicaţii“, adaugă medicul botoşănean.
Totodată specialistul explică cum anumite ”boli ale copilăriei” pot avea efecte deosebit de grave, în lipsa vaccinării la adolescenţi şi adulţi. De exemplu oreionul, o boală infecţioasă şi contagioasă provocată de virusul urlian, considerată relativ uşoară în timpul copilăriei, poate avea consecinţe grave în lipsa imunizării la adolescenţi şi adulţi. Pe lângă febră mare şi eventuale complicaţii neurologice precum meningita urliană sau pancreatita urliană, pot apărea şi infertilitatea dată de orhită în principal, adică inflamarea testiculelor.
”Dacă oreionul apare la vârsta de adolescent sau adult, una dintre consecinţe atât la fete, cât şi la băieţi, este posibila sterilitate, parţială sau totală”, spune Laura Acatrinei.
Totodată consecinţe deosebit de grave are rubeola, mai ales la femeia însărcinată şi care nu a fost imunizată la timp.
”Rubeola dacă apare la o mămică care în perioada copilăriei nu a fost vaccinată sau nu a făcut nici boala, atunci în timpul sarcinii, este un risc foarte mare ca ea să aducă pe lume un copil cu diferite malformaţii, cardiace,auditive, oftalmologice şi aşa mai departe”, spune Laura Acatrinei.
Malformaţiile cauzate de rubeolă poartă numele de sindrom congenital rubeolic şi afectează fătul inclusiv la nivel cerebral. Totodată specialiştii spun că în cazul rujeolei apar la adult complicaţii serioase precum hepatita sau bronhospasmul.
După formarea unui curent de opinie anti-vaccinare în Occident, şi în România a apărut teama de complicaţiile ce ar putea să apară la copii în urma imunizării cu vaccinul ROR. Mai precis, pe baza unui raport efectuat de medicul gastroenterolog făcut la mijlocul anilor 90 în Marea Britanie, s-a bănuit existenţa unei legături între autism, sau cum era denumită de britanic, enterocolită autistă şi vaccinul ROR, dar şi a altor studii asemănătoare, s-a creat un adevărat curent anti-vaccinare, alimentat şi de mitologii sau spaime mai puţin dovedite ştiinţific. Ideea că vaccinul ROR poate provoca autism sau alte complicaţii grave i-a determinat pe mulţi părinţi să renunţe la imunizarea copiilor, deşi rujeola, rubeola sau oreionul pot avea consecinţe grave asupra lor la maturitate. Medicul botoşănean spune că teama părinţilor este nejustificată şi că de fapt nu există dovadă ştiinţifică serioasă care să arate o legătură între imunizarea cu vaccinul ROR şi autismul.
”Vizavi de aceste păreri care invadează netul am un singur lucru de spus. Deşi am căutat cu disperare în urmă cu câţiva ani să depistez un studiu epidemiologic care să facă legătura dintre vaccinare şi aceste boli, nu am găsit. Nu am găsit fiindcă nici nu putea să existe. Atât autismul, cât şi Sindromul Down, sunt afecţiuni cu componentă genetică. Ele se manifestă în mod primar, încă din momentul concepţiei, nu ulterior. Nu au cum să aibă legătură şi nici nu există dovada ştiinţifică”, spune Laura Acatrinei.
Vaccinul ROR este un vaccin combinat, făcut special pentru a proteja organismul împotriva ”bolilor copilăriei”, rubeola, rujeola şi oreionul. Acesta este compus din variante atenuate de viruşi responsabili pentru provocarea celor trei boli şi încurajează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva lor. Vaccinul combinat pentru cele trei boli virale şi infecţioase este autorizat încă din 1971. În lipsa imunizării la adulţi pot apărea complicaţii grave, printre care afecţiuni neurologice, probleme în sarcină, avort spontan, infertilitate sau hepatită. (Sursa: Adevărul)
Valeriu Iftime a dezvăluit care a fost cea mai mare extravaganță a sa din postura de om bogat
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Ajut-o pe Dana să aibă o viață fără durere: Orice donație, oricât de mică, contează!
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Precipitații puține și temperaturi ridicate: PROGNOZA meteo actualizată
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile