Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au demarat o anchetă cu privire la un consilier local din comuna Mitoc, judeţul Botoşani cu privire la un conflict de interese în materie administrativă care persistă din decursul anului 2012. Mai exact, Gabriela Radu, în calitatea sa de consilier local a participat la o licitaţie deschisă în vederea concesionării unei păşuni de la CL în suprafaţă de peste 20 de hectare.
În consecinţă, ANI a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă. Conform procedurii, botoşăneanca a fost informată printr-o adresă transmisă de ANI cu privire la declanşarea anchetei, fără a primi însă un punct de vedere de la consilierul local.
În urma evaluărilor demarate la data de de 19 aprilie 2011, s-au constatat următoarele: nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Radu Gabriela, ca urmare a aprobării Proiectului de hotărâre privind concesionarea activităţii de gestiune a păşunilor aparţinând domeniului privat al Comunei Miţoc, a participării la licitaţia deschisă, în calitate de
candidat – persoană fizică – și ca urmare a semnării contractului de concesiune cu Primăria Comunei Miţoc, la data de 10 mai 2010, obiectul contractului fiind exploatarea unui teren, în suprafaţă de 25,47 ha.
La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui Radu Gabriela de consilier local în cadrul CL al comunei Miţoc pentru perioada 2008 - 2012. Aceasta în calitatea sa, a aprobat la data de 30 martie 2010 Proiectul de hotărâre privind concesionarea activităţii de gestiune a păşunilor aparţinând domeniului privat participând, totodată, în calitate de candidat – persoană fizică –, la licitaţia deschisă, organizată la data de 20 aprilie 2010.
Mai mult, a semnat, la data de 10 mai 2010, contractul de concesiune cu Primăria comunei Miţoc privind la respetiva suprafaţă de teren. Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform legislaţiei în vigoare “
nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”.
Având în vedere cele de mai sus, a fost dispusă iniţierea demersurilor în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese. Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.