Consiliul Judeţean a deschis proces împotriva medicului veterinar Dorin Vasiliu, soţul şefei Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Acţiunea a fost înaintată Tribunalului Botoşani în urma unei negocieri eşuate cu acesta. Totul vizează o achiziţie pe care instituţia dorea să o realizeze, însă nu s-a înţeles la preţ cu dr. Vasiliu.
Acesta este titularul dreptului de proprietate al „Lacului cu nuferi” de la Ipoteşti, a cărui suprafaţă este de 31.245 mp. Consiliul Judeţean intenţionează să îl introducă într-un circuit turistic care cuprinde şi drumul de acces, însă nu poate să îşi ducă la îndeplinire planurile deoarece lacul nu se află în proprietate publică. În bugetul pe anul curent şi-a prevăzut 50.000 de lei pentru achiziţia acestuia, însă potrivit reprezentanţilor CJ Dorin Vasiliu ar fi solicitat de patru ori mai mult. S-a apelat şi la un evaluator, s-a numit şi o comisie de negociere, iar oferta ar fi crescut până la 75.000 de lei, însă proprietarul nu a acceptat să cedeze nici măcar un leu sub 200.000.
Ca atare, s-a decis să se apeleze la judecători.
„Când părţile nu cad de acord asupra valorii se adresează instanţei. Este o procedură prin care instanţa stabileşte de obicei o valoare între cele două sume. Procedura este valabilă numai când ambele părţi vor să vândă, respectiv să cumpere”, ne-a declarat
Marcel Bejinariu, secretarul general al judeţului. Potrivit acestuia, Tribunalul ar urma să numească o comisie formată din trei experţi care să stabilească preţul real al lacului. Litigiul a fost iniţiat la legea exproprierii şi reprezintă o noutate pentru CJ. Proprietarul terenului susţine că este de acord să vândă, dar nu la preţul oferit de instituţie.
„Până în noiembrie, când este termenul, am timp să mă hotărăsc dacă îl dau sau nu îl dau”, ne-a spus
Dorin Vasiliu (foto sus).
Procedură de expropriere cu unchiul dr. Vasiliu
Pe de altă parte, Consiliul Judeţean a demarat procedurile de expropriere în apropierea „Lacului cu Nuferi” din comuna Mihai Eminescu încă de anul trecut. Deoarece proiectul de creare a unui circuit turistic prevede ridicarea drumului forestier de la Baisa şi până la cabana care a ars în 2010 la rang de arteră judeţeană este nevoie de lărgirea carosabilului. Cum deoparte şi de cealaltă a drumului terenurile nu se aflau în proprietate publică s-a apelat la soluţia exproprierii. Supusă acestei proceduri este o suprafaţă de circa 15.000 metri pătraţi, iar printre cei practic obligaţi să cedeze pământul de lângă lac se află senatorul Daniel Humelnicu şi Emil Vasiliu, unchiul dr. Vasiliu, de la care CJ doreşte 1.656 mp.
Sergiu BĂLĂŞCĂU