Auditul comandat la Filarmonica de Stat şi care s-a derulat pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni de zile şi care a scos la iveală mai multe nereguli s-ar putea solda cu o diminuare a subvenţiei acordată pe municipalitatea botoşăneană.
Ovidiu Portariuc a declarat că aceasta a fost o recomandare a controlorilor financiari pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Primarul a pus accent pe sumele deosebit de mari care au fost cheltuite pe contractarea unor servicii artistice în rândul unor colaboratori. Asta în condiţiile în care cu aceste sume s-ar fi putut completa orchestra de la Botoşani cu personal, acolo unde este deficit de resursă umană.
„Indemnizaţiile plătite către aceşti colaboratori au crescut în 2013 cu 20.000 de lei, adică în total a fost achitată colaboratorilor în 2013 suma de 342.000 de lei, adică 3 miliarde jumătate, faţă de 3,2 miliarde în 2012”, a declarat
primarul.
Aceste onorarii au oscilat de la un artist la altul şi s-au ridicat la ordinul sutelor de euro, cele mai multe fiind în jurul sumei de 3.000 sau 4.000 de lei. Contractarea colaboratorilor în mod normal se face numai în condiţiile în care o orchestră nu dispune de instrumentiştii necesari pentru susţinerea unui concert.
[[banner]]
„Apelează la colaboratori ca şi excepţie, nu ca regulă. Deci nu angajezi oameni şi nu îţi faci orchestră în schimb lucrezi pe partea de colaboratori”, a mai spus primarul.
De asemenea auditul constată o altă serie de nereguli cu privire la sediu, unde chiar dacă se stă în chirie, mobilierul ar fi defect, calculatoarea insuficiente sau deteriorate, imprimante vechi şi nefuncţionale precum şi arhivări necorespunzătoare a documentelor financiar contabile.
Filarmonica de Stat Botoşani a avut anul trecut un buget total de aproximativ 2,4 milioane de lei noi. Raportul de audit va fi prezentat şi consilierilor municipali în şedinţa ordinară care va avea loc pe data de 3 februarie 2014.
(G.E.)
CITEŞTE:
Audit Filarmonică: cabinet de avocatură, consultanţă şi soft contabil nefolosit