Autoritatea Vamală Română a anunțat controale la frontierele din nordul țării.
Polițiștii și procurorii vor să afle cum a trecut de graniță cu duba plină, cu aproape o sută de butelii cu freon, de proveniență ucraineană, fără documente. Se ia în calcul o eventuală complicitate a unor angajați vamali în acest trafic - despre care a vorbit încă de acum patru ani o organizație britanică de mediu. Plângerea făcută atunci de străini nu a primit încă un răspuns.
După fuga de peste cinci kilometri cu Poliția pe urme, șoferul de 25 de ani - rănit de două dintre gloanțele agenților - a rămas fără un rinichi. În timp ce el se recuperează anchetatorii încearcă să afle dacă a adus singur freonul din Ucraina sau dacă este cărăuș într-o rețea de contrabandă.
În anchetă urmează să se stabilească și cum a intrat bărbatul în țară cu duba plină cu butelii cu freon în valoare de peste 45 de mii de euro.
Sunt trei vămi prin care ar fi putut trece: Siret, din județul Suceava și Racovăt și Rădăuți Prut, din Botoșani, potrivit stirileprotv.ro.
Acum patru ani Agenția de Investigații de Mediu, o organizație non-profit din Londra a arătat într-o investigație cum buteliile cu freon umplute în China ajungeau la noi din Ucraina sau Turcia.
Autoritatea Vamală din România
„Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la depistarea de către IPJ Botoșani a unui microbuz cu butelii cu gaz refrigerant tip freon, Autoritatea Vamală Română s-a autosesizat și a demarat o serie de verificări interne cu privire la acest caz. La finalizarea verificărilor, vom reveni cu mai multe informații”
Acum, după acest ultim transport ilegal de freon descoperit de polițiști, Autoritatea Vamală Română anunță că s-a autosesizat și a demarat verificări interne. Instituția promite că în momentul în care le va finaliza, va reveni cu mai multe informații.
Freonul este un gaz cu efect de seră nociv pentru mediu, folosit la aparatele de aer condiționat, vitrinele frigorifice sau maşini. Uniunea Europeană vrea să reducă utilizarea lui, până în 2030. Fiecărei țări i s-au impus cote de import și au fost stabiliţi producători și comercianți strict reglementați.
Din cauza regulilor, legal, freonul ajunge la preț mare în Uniunea Europeană. Introducerea lui ilegală în Europa îi îmbogăţeşte pe traficanţi, care îl dau mai ieftin cu un profit uriaş.
Investiții făcute de echipa PSD în sistemul educațional botoșănean
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două incendii NOAPTEA TRECUTĂ la Botoșani: S-a intervenit de urgență
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
COD GALBEN la Botoșani: Meteorologii avertizează asupra rafalelor puternice de vânt
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Accident grav în puterea nopții, doi tineri s-au izbit cu mașina într-un stâlp - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Liviu Ciobotariu, mesaj pentru Gigi Becali la finalul meciului: Nu-i cade bine
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024